Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločini koji su potresli Hrvatsku

Sam je došao na policiju i rekao: Ubio sam obitelj, pištolj je u autu

Milena Voškion
Foto: Duško Marušić/ Pixsell
11.08.2015.
u 19:22

Damir Voškion ubio je oca, brata, šogoricu i nećake: sedmogodišnju Karlu i dvomjesečnog Maura

Među najstravičnijim obiteljskim zločinima počinjenim u Hrvatskoj svakako je peterostruko ubojstvo u studenome 2007. godine u Puli kada je 46-godišnji Damir Voškion, kojega je sud kasnije proglasio neubrojivim zbog psihičke bolesti, u obiteljskoj kući u četvrti Vidikovac čekićem zatukao oca Renata (70), a hicima iz pištolja Crvena zastava smaknuo brata Deana (40), šogoricu Natašu (36) i nećake: sedmogodišnju Karlu i dvomjesečnog Maura.

Mislio da su ga trovali

Majka je bila u bolnici u Lovranu i izbjegla okrutnu sudbinu, no prema tvrdnjama samog Voškiona, majku i nije planirao ubiti, što su i psihijatri potvrdili kao moguće jer u svojoj sumanutosti majku nije doživljavao kao osobu koja ga proganja. Nakon što je te večeri ubio petero ljudi, Voškion je sam došao u policiju i prijavio zločin. Već je tada rekao da ih je morao ubiti jer su ga trovali i objasnio da je zato kupio pištolj i streljivo.

Poubijao sam cijelu obitelj. Glava mi je ko bundeva. Pištolj je u automobilu, idite po njega – riječi su kojima se Voškion obratio policajcu.

Sjećao se da je najprije ubio oca u njegovu stanu u prizemlju, potom brata na stubištu prema prvom katu, a zatim se uputio na drugi kat, no nije znao kako je usmrtio šogoricu i djecu. Kazao je i kako je odustao od ubojstva još nekih osoba, no nije otkrio o kome je riječ. U isto vrijeme u kući na Vidikovcu već je bio započeo očevid jer je policiju pozvao susjed koji je otišao provjeriti što se događa ne sluteći kakav će stravičan prizor ugledati. O neshvatljivom ubojstvu koje je užasnulo Pulu Voškion je govorio i dan poslije istražnom sucu. Ispričao je kako je dva mjeseca prije primijetio da mu obitelj truje hranu i da je to rekao ocu i bratu, što je izazvalo obiteljske razmirice. Sedam mjeseci kasnije na suđenju, na koje je doveden iz zagrebačke zatvorske bolnice, čuli su se različiti iskazi o tome koliko su bili narušeni odnosi u obitelji. No, te iskaze Voškion nije mogao čuti jer je raspravi prethodilo ročište na kojem je na temelju psihijatrijskog vještačenja odlučeno da nije raspravno sposoban jer je psihotičan i uvjeren da ga i dalje progone i ugrožavaju.

Danas je u Popovači

Rečeno je tada da nije u stanju razgovarati na racionalnoj i logičnoj razini niti se dogovarati s braniteljem pa je vraćen u bolnicu. Na raspravi je psihijatrijska vještakinja ustvrdila da je Voškion osoba koja boluje od prave psihičke bolesti, sumanutosti, te da je vrlo opasan za okolinu, da je dotadašnje liječenje bilo bezuspješno i da bi mogao ponoviti kazneno djelo.

– Duševno je bolestan i neubrojiv te je njegovo prisilno liječenje, uz medicinske i sigurnosne uvjete, nužno – ustvrdila je vještakinja objašnjavajući da kod sumanutog poremećaja nije rijetkost da okolina dulje vrijeme ne primjećuje da se s osobom nešto posebno događa. Prema mišljenju psihijatra, u namjeri da se obračuna s još nekim osobama koje je spominjao da ih je planirao ubiti spriječilo ga je prethodno manifestiranje agresije, a ni djecu nije poštedio jer je bio uvjeren da mu je prijetila opasnost i od njih kao potomaka progonitelja koji su ga trovali.

Kako neubrojiva osoba ne može biti kriva za zločin koji je počinila i protiv nje se ne može izreći pravna sankcija, tužiteljstvo je predložilo da sud za Voškiona, za kojega je neupitno utvrđeno da boluje od paranoidne psihoze odnosno sumanutog poremećaja, donese rješenje o određivanju smještaja u psihijatrijsku ustanovu. S tim se složila i Voškionova obrana koja je istaknula i da je nevjerojatno kako se nije moglo naslutiti da je Voškion duševni bolesnik, čime bi se mogla spriječiti tragedija. U srpnju 2008. presudom Županijskog suda u Puli peterostruki ubojica Damir Voškion prisilno je smješten u psihijatrijsku ustanovu u kojoj može ostati najviše 40 godina, koliko je najviša kazna za kaznena djela koja je počinio.

Smještaj mu se iz godine u godinu, ovisno o zdravstvenom stanju, komisijski produljuje. I danas je peterostruki pulski ubojica na liječenju u Neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači, u posebnom Zavodu za forenzičnu psihijatriju.

>> Odbjegli zatvorenik Slavko Vukašinec Vuko ubio vlasnika kockarnice

>> Usmrtio 45 godina mlađu nevjenčanu suprugu sjekirom dok je spavala

>> Zbog kocke i duga mirni čovjek postao je ubojica

Komentara 13

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:40 11.08.2015.

Najstravičniji zločin u Hrvatskoj je napravljen i zabilježen je ona kod sela Jame kod Gline gdje su dva pijana četnika ušla u kuću Hrvatske obitelji, i ubili troje male djece od 5-12godina pred očima roditelja bake i djeda...onda su u vrištanju ubili roditelje, pa i na kraju baku i djeda na koljenima kleknutim...to je jedan od najstravičnijih zločina u RH

DU
Deleted user
19:30 11.08.2015.

Ljetni kiseli krastavci, ali ovi stari zločini zbilja nemaju smisla.

AS
ante_slavonac
20:31 11.08.2015.

Koju nedopuštenu riječ,jel vi me malo u zdrav?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije