Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene zakona o vojsci

Vojnicima vraćaju prekovremene i terenski rad

Foto: Dino Stanin/Pixsell
17.03.2018.
u 06:45

Ministar Damir Krstičević ispravlja nepravde od prije nekoliko godina pa se uvode posebne naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu

Izmjenama Zakona o službi u OSRH (i Zakona o obrani), koji je Vlada RH propustila na raspravu i glasanje u Hrvatski sabor predložene su promjene nepravičnog i neučinkovitog sustava koji je plaćao samo dužnosti, a ne i cjeloviti rad vojnika i drugih zaposlenika u Hrvatskoj vojsci.

Kao što je i obećavao, ministar obrane Damir Krstičević u središte vraća vojnika, što podrazumijeva i postupno ispravljanje nepravdi od prije par godina pa se opet uvode posebne naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu djelatnim vojnim osobama. Važećim Zakonom propisano je, primjerice, kako za sve oblike rada povrh redovnog radnog vremena djelatnim vojnim osobama ne pripada pravo na uvećanje plaće. Izmjenama se uvećaju plaće za rad izvan radnog vremena. Tako će se pokrivati i “rad u terenskim uvjetima”, izvan radnog vremena. To podrazumijeva vježbe, obuku i izobrazbu na poligonima, uređenje i priprema vojnih i civilnih lokacija i terena, uklanjanje posljedica elementarnih nepogoda, dekontaminaciju i sanaciju terena te druge aktivnosti koje se provode izvan vojnih lokacija uobičajenog smještaja i rada u trajanju duljem od deset sati.

Pod stražarskom službom podrazumijeva se unutarnja služba namijenjena fizičkom osiguranju objekata, materijalnih sredstava i ljudi, a pod dežurstvom ono u funkciji unutarnje službe koje se provodi u Oružanim snagama. Zakonom o službi u OSRH uvodi se prvi ugovor za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugi ugovor na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45. godine života čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na 4, 5 i 6 godina). Predlaže se i uvođenje kasnog prijma (iznad 30 godina starosti) za vrhunske sportaše i doktore medicine zbog njihove deficitarnosti u vojnom sustavu. Cilj je da oni svojim iskustvom i znanjem budu instruktori. Nakon vojničke karijere, izmjenom zakona omogućuje se nastavak rada kao službenika u državnim tijelima vodeći brigu o čovjeku – vojniku i njegovoj drugoj karijeri, kažu u MORH-u.

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
07:14 17.03.2018.

sto ce te napraviti sa sluzbenicima i namjestenicima njima ce i dalje pripadati mrvice dvo je li vam poznato da drzavni sluzbenici ne mogu priustiti ni topli obrok u restoranu osim nekolicine vasih dodvorica tipa hunjet major modric mandac pecekk ivic barac.... ili je to u vama da sluzbenici nisu vriedni kao dvo.. vaza teza da je covjek u fokusu svega je sluzbenici osim njih nekoliko nisu ljudi...ili smatrate da je vojska vase privatno vlasnistvo...

DU
Deleted user
10:28 17.03.2018.

Malo po malo sve će nepravde SDP-ovske vlasti ispravit no jednu neće nikada : " zašto su krenuli oslobađat svoju domovinu " ?

PR
PraljakZločinac
11:37 17.03.2018.

Lijepa fotografija junaka sa mojom omiljenom ruskom puškom. Anton Kalašnikov- slava ti, brate slavenski!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije