Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava u saboru

Damir Kajin: Za koga i zašto će ginuti naši vojnici u Afganistanu?

kajin
Arhiva VL
29.04.2010.
u 14:35

Većina parlamentarnih stranaka podupire odluku da se broj naših vojnika u Afganistanu poveća sa 300 na 320.

Povećanju našeg kontigenta u Afganistanu usprotivio se tijekom saborske rasprave jedino IDS-ovac Damir Kajin ocijenivši kako je riječ o “izgubljenoj misiji”. Izrazio je bojazan da bi uskoro mogli početi ginuti i naši vojnici upitavši za koga i zašto te tko će njihovim majkama izraziti sućut.

No većina parlamentarnih stranaka podupire odluku da se broj naših vojnika u Afganistanu poveća sa 300 na 320 iako naglašavaju da odluka o povećanju broja naših vojnika nije tek tehnička te uvijek može doći do njihova stradavanja. Hrvatska je u mirovnoj misiji ISAF od 2003., a naši pripadnici kojih je u Afganistanu trenutačno 294 ne sudjeluju u vojnim operacijima, nego rade na obuci tamošnjih vojnika i policajaca.

HNS očekuje da će ustavne promjene, kad je riječ o slanju vojnika izvan granica Hrvatske, ostaviti Saboru iste ovlasti te da će i dalje morati s dvotrećinskom većinom odobravati takve odluke.

Kajin je dodao da umjesto povećanja broja vojnika trebali razmišljati o njihovu povlačenju dodavši kako ćemo morati rezati plaće, mirovine, ali troškove za naše "dečke u Afganistanu" ne smijemo. Ministar obrane Branko Vukelić rekao je da postoji mogućnost slanja dodatnih 20 instruktora. Našim pripadnicima mirovnih misija u slučaju stradavanja treba osigurati ista prava kao i hrvatskim braniteljima - kazao je Ante Kotromanović (SDP).

 A HNS-ovac Goran Beus Richemberg zatražio je pojašnjenja kako Vlada kani namaknuti potreban novac jer su proračunom MORH-a za 2010. godinu za mirovne misije osigurana 333 milijuna kuna, a ministar obrane ustvrdio je kako je novac za povećanje kontigenta osiguran.

Marić: Osumnjičeni menadžeri "spotaknuli" su se zbog bahatosti i oholosti
Vlada je napravila velik iskorak. Smanjila je primanja članova NO i njihov broj te broj poduzeća od državnog interesa, smanjila je plaće menadžera.To je velik iskorak u odnosu na dosadašnje ponašanje jer ti ljudi imaju veliku odgovornost jer upravljaju s gotovo 55 milijardi kuna - poručio je Goran Marić u ime Kluba HDZ-a, u saborskoj raspravi o izmjeni Odluke o popisu trgovačkih društava od državnog interesa.

No Marić je, nakon što ga je HDZ kratko držao na ledu, u svom poznatom stilu ustvrdio da su se menadžeri u državnim poduzećima, koji su osumnjičeni za gospodarske zlouporabe, "spotaknuli" zbog bahatosti i oholosti. Marić je otišao i korak dalje dodavši da menadžeri koji upravljaju državnim i javnim poduzećima često misle samo na moć, ali ne i na odgovornost. No upozorio je kako na učinkovitost negativno djeluje i velik broj anonimnih neutemeljenih prijava protiv menadžera.

I Zlatko Koračević (HNS) tvrdi da je vrh menadžmenta završio u Remetincu, a USKOK je u gotovo svim javnim poduzećima od državnog interesa. Najotrovniji je bio Gordan Maras (SDP) podsjetivši na najavu premijerke Kosor iz studenoga prošle godine o tome kako će politiku maknuti iz nadzornih odbora i uprava, a samo par dana nakon toga imenovala je tri svoja ministra u NO Ine, a Martinu Banić, glasnogovornicu svog ureda, u Nadzorni odbor Fine.

Komentara 24

LA
LAZNI
01:48 30.04.2010.

Zna se!! Za koga i tko ih tamo salje..Odlaze nasi decki u izgubljeni rat!!

UT
utatica
19:08 29.04.2010.

od kad to ova militanta budala voli Hrvate?

OB
-obrisani-
02:47 30.04.2010.

Nasi decki idu u Afganistan jer ne mogu napraviti zivotnu egzistenciju u vlastitoj domovini zahvaljujuci raznoraznim Kajinima, Jovanovicima, Linicima ,Sanaderima,Milanovicima,Pupovcima........................................................ Damire, znamo sve o tvojoj demagoskoj sposobnosti,sto je sa tvojim dignitetom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije