Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damir Boras

Tko je novi – stari rektor: diplomirao na laserima, govori 8 jezika...

Damir Boras
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
23.02.2018.
u 13:31

Autor je tri knjige, od kojih je jednu objavio nakon izbora u trajno zvanje redovitoga profesora

Dosadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras danas je ponovno izabran za rektora pa će na čelu najstarijega hrvatskog sveučilišta biti i u idućemu četverogodišnjem mandatu od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2022.

Damir Boras rodio se 25. listopada 1951. Maturirao je 1970. u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, a 1974. diplomirao je na Elektrotehničkome fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta na smjeru Radiokomunikacije s temom "Laseri u komunikaciji".

Doktorirao je 1998. na zagrebačkome Filozofskom fakultetu na Odsjeku za informacijske znanosti s temom "Teorija i pravila segmentacije teksta na hrvatskome jeziku", a prije preuzimanja dužnosti rektora 1. listopada 2014. bio je dekan Filozofskoga fakulteta u drugome mandatu budući da je za dekana prvi put izabran 1. listopada 2009.

Redoviti je profesor u trajnome zvanju na dvjema sastavnicama zagrebačkoga Sveučilišta – Učiteljskome fakultetu od 6. veljače 2017. s deset posto radnoga vremena te na Grafičkome fakultetu od 15. svibnja prošle godine, također s deset posto radnog vremena.

Damir Boras
1/12

Na Filozofskome fakultetu utemeljio je Katedru za leksikografiju i enciklopediku na Odsjeku za informacijske znanosti. Među mnogim dužnostima koje je obnašao jest i dužnost potpredsjednika Znanstvenoga vijeća Leksikografskoga zavoda Miroslava Krleže od 2004. do 2006. te od 2008. do 2010. godine. Bio je i predsjednik Upravnoga vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) od 13. srpnja 2011. do rujna 2012.

Među 114 objavljenih znanstvenih radova, 46 je objavio nakon izbora u trajno zvanje redovitoga profesora u prosincu 2011. Autor je i triju knjiga, od kojih je jednu objavio nakon izbora u trajno zvanje redovitoga profesora.

U sklopu stručno-znanstvenog rada bio je recenzent za znanstvene projekte pri Ministarstvu znanosti od 2003. nekoliko puta i za više od 20 znanstvenih projekata te za više nastavnih programa iz informacijskih znanosti.

Znanstveni rad prof. dr. Damira Borasa potkrijepljen je i odgovarajućim odjekom u znanstvenim časopisima pa, iako se pretežito bavi relativno uskim područjem računalne obrade hrvatskoga jezika, ima velik broj citata prema servisu Google Scholar.

Govori osam stranih jezika – engleski, francuski, njemački, talijanski, latinski, klasični grčki, slovenski i makedonski (osnovno znanje).

Oženjen je i otac je jedne kćeri.

Komentara 105

ZA
zakrapina
14:02 23.02.2018.

54:15, uh, zamalo jugo-ljevičari ugrozili Borasa. Zanimljiva je bila medijska propaganda zadnjih dana, svi mediji bili protiv Borasa. Reklamirali su samo one iz znanstvene zajednice koji su protiv Borasa dok su tihu znanstvenu većinu ignorirali i onda dođu izbori i sve bude jasno. Ljevičari su marginalci i manjina u ovoj državi, manjina su među gospodarstvenicima, u znanosti, u sportu, ma skoro svugdje. Ljevičarsko biračko tijelo je staro i neobrazovano, njihove partije gube izbore, a jedino gdje ljevičari dominiraju su mediji. Ta ljevičarska klika ima kontrolu nad 90% medija, drže još dvije anketarske agencije (ipsos i promocija plus) preko koji prodaju lažna istraživanja ne bi li utjecali na javnost, dominantni su još u nevladinim udrugama, imaju oko tisuću trolova po portalima i to je zapravo sva snaga jugo-ljevice. Manjina su, ali jako agresivna manjina koja je dobro povezana i umrežena jer imaju kontrolu nad medijima preko kojih spinaju, konstruiraju, manipuliraju i prodaju sliku Hrvatske kakvu bi oni htjeli, ali hvala Bogu nemaju svi spržen komunistički mentalni sklop da bi pušili njihovu svakodnevnu prpagandu.

DU
Deleted user
13:51 23.02.2018.

Kad vidimo tko je protiv njega na ulici, onda znamo da je dobar rektor.

DU
Deleted user
13:53 23.02.2018.

Sramota je da je jedna ovakva osoba rektor pokraj živih i zdravih Puhovskog, Zakošeka, Goldsteina, Deje Jovića...😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije