Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Sveučilište na raskršću'

Damir Bakić: Vjerujem da ću biti izabran za rektora zagrebačkoga Sveučilišta

Kandidat za rektora Sveučilišta u Zagrebu Bakić odgovarao na pitanja
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
20.02.2018.
u 23:24

Javni razgovor trajao je gotovo dva sata, a kako je posvjedočila moderatorica profesorica Meri Tadinac, "brojna pitanja koja su slijedila jedno za dugim zapravo su moderatore 'oslobodila' njihove zadaće".

Profesor na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i kandidat za rektora toga sveučilišta Damir Bakić vjeruje da će biti izabran za rektora, a to je bio i njegov odgovor na posljednje pitanje kojemu je postavljeno tijekom javnog razgovora "Sveučilište na raskršću", održana u ponedjeljak navečer na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.    

Javni razgovor organiziralo je Vijeće Filozofskoga fakulteta, a kako je na početku razgovora izvijestio moderator profesor Neven Jovanović, na razgovor su pozvani obojica kandidata za rektora - aktualni rektor Damir Boras i profesor Damir Bakić, koji se i odazvao pozivu. Jovanović je napomenuo kako je poziv rektoru Damiru Borasu bio upućen 7. veljače, ali mjesto namijenjeno za njega "ostalo je prazno".

Javni razgovor trajao je gotovo dva sata, a kako je posvjedočila moderatorica profesorica Meri Tadinac, "brojna pitanja koja su slijedila jedno za dugim zapravo su moderatore 'oslobodila' njihove zadaće".

Kandidat za rektora Sveučilišta u Zagrebu Bakić odgovarao na pitanja
1/10

Povod susretu bio je skori izbor rektora zagrebačkoga Sveučilišta kojega će izabrati Senat Sveučilišta u Zagrebu na izvanrednoj sjednici što će se održati u sveučilišnu Rektoratu u petak, 23. veljače.

Široki 'spektar' pitanja, među njima i - kako može Senat donositi nezakonite odluke?

Kandidat za rektora odgovarao je na široki 'spektar' pitanja, a dva pitanja mu je postavio i nekadašnji kandidat za rektora zagrebačkoga Sveučilišta i nekadašnji ministar znanosti Hrvoje Kraljević koji je za prvo pitanje koje je glasilo - hoće li vratiti novčani iznos Rektorove nagrade - rekao da je lakše, a drugo pitanje - što će poduzeti jer je "probijena dopuštena količina zapošljavanja u jednoj Sveučilišnoj sastavnici", ocijenio je kao ono teže.

Na ono "lakše" pitanje Bakić je kratko odgovorio da će, kada bude izabran za rektora, vratiti novčani iznos Rektorove nagrade te, s tim u vezi, istaknuo kako treba odgovoriti i na pitanje "iz kojih si financijskih sredstava sveučilišna uprava isplaćuje enormne honorare za uspješnost u poslu". 

Kako je rekao, ono "teže" Kraljevićevo pitanje je višeslojno i moguće je da se radi o prekoračenju zapošljavanja čak i za 50 radnih mjesta. Bakić je istaknuo kako nije tajna da je riječ o Hrvatskim studijima, te da se ne radi o zamjenskim radnim mjestima, kao i da je iz sjednice u sjednicu Senata tražio odgovor na pitanje i tabelarni prikaz, ali da je odgovor uprave uvijek bio - ne.       

Profesor na Filozofskome fakultetu Vladimir Mateljan postavio je Bakiću pitanje - "kako je moguće da Senat izglasa odluke koje nisu utemeljene u statutu i zakonu, a time prisiljava svoje sastavnice da provode te nezakonite odluke".

"To je pitanje svih pitanja", ustvrdio je u odgovoru Bakić i istaknuo kako je "vjerojatno najeklatantnije pitanje takve vrste pitanje transformacije Hrvatskih studija".  Spomenuo je kako je na redovitoj sjednici Senata zagrebačkoga Sveučilišta u siječnju ove godine rektoru Borasu bilo postavljeno eksplicite pitanje - hoće li Sveučilište udovoljiti pisanom zahtjevu Ministarstva znanosti i obrazovanja da pošalje plan zapošljavanja za 2018. kalendarsku godinu. To je, dodao je, "dopis Ministarstva koji je 'išao' na sva javna sveučilišta i koji je, ako se ne varam, redoviti svakogodišnji dopis, a rok za dostavu je bio 31. siječnja ove godine".

S tim u vezi, Bakić je istaknuo kako "izrijekom u 21. članku Statuta Sveučilišta piše kako plan zapošljavanja donosi Senat". To pak znači, ustvrdio je, da Senat ne treba biti informiran o planu zapošljavanja, već ga donosi. Izvijestio je kako je tada izrijekom pitao - planira li zaista sveučilišna uprava poslati Ministarstvu plan zapošljavanja, a da ga Senat ne donese, a eksplicitan odgovor je pak bio da je sveučilišna uprava to učinila.     

Student-prorektor jedna je od novina u Bakićevu programu

Jedno od pitanja odnosilo se i na Bakićevu najavu da će, ako bude izabran za rektora, u njegovu rektorskom kolegiju biti i student-prorektor. Bakić je rekao kako je ta novina zamišljena da bi se pojačala komunikacija o pitanjima koja su bitna za studente i dodao kako ga je na to ponukalo pozitivno iskustvo Sveučilišta u Rijeci.

Među brojnim pitanjima bilo je i ono vezano za Kampus Borongaj koji se, ustvrdio je Bakić, mora reafirmirati. Istaknuo je da taj projekt treba kritički sagledati i ažurirati što, svjestan je, Sveučilište ne može samo već jedino uz pomoć grada Zagreba, Ministarstva znanosti i obrazovanja te cijele Vlade. Smatra kako jedino koordinirano možemo aplicirati i na novac iz europskih fondova i projekt ostvariti kroz izvedive module u definiranim i harmoniziranim vremenskim etapama.

Na pitanje je li ga netko iz sveučilišne uprave ili netko od kolega- članova Senata kritizirao što je istaknuo kandidaturu za rektora, Bakić je odgovorio niječno i dodao kako je bila tek jedna primjedba - ona da "vodi nepristojnu medijsku kampanju".  

Komentara 7

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
08:25 21.02.2018.

Znači Soroš ima svog kandidata za rektora

GV
golub Vaso
04:38 21.02.2018.

Boras je bio na Kaptolu, pa nije mogao doći, takva podrška je njemu važna

DU
Deleted user
21:08 22.02.2018.

Uz sadašnji sastav Senat to bi bilo pravo čudo !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije