Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON TRI DANA MIRA

Damaskom opet odjekuju eksplozije - sirijski bombarderi gađaju opoziciju i radikalne islamiste

Damask
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
11.04.2017.
u 11:42

Damask i dalje živi svoj život, a kafići i restorani pripremaju se za večerašnju utakmicu Lige prvaka između Juventusa i Barcelone

Nakon tri dana relativnog mira, glavnim sirijskim gradom Damaskom ponovno odjekuju eksplozije. Naime, sirijska vojska i saveznici, borci Hezbollaha i Iranska revolucionarna garda, pod svaku cijenu žele očistiti predgrađe Damaska, istočnu Gutu, Jobar i Kabun.

Sirijski bombarderi od ranih jutarnjih sati bombardiraju položaje opozicije i radikalnih islamista. Borbe se vode i blizu granice s Jordanom u gradu Daraa gdje su Nusra Front i ostale islamističke skupine pokrenule ofenzivu na grad Daraa udaljenim dvadesetak kilometara od Jordanske granice.

Vlada u Damasku uvjerena je kako je ta ofenziva dogovorena s američkom i britanskom administracijom s ciljem stvaranja sigurnosne zone. Isto tako, tom ofenzivom vrše pritisak na vladu u Damasku da pristane na ponuđeno političko rješenje. Iako je američka administracija promijenila retoriku i sada govori kako je krajnji cilj rušenje sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, u Damasku nisu niti malo zabrinuti s obzirom na to da uz njih čvrsto stoje saveznici, Rusija i Iran.

Ono što Sirijcima olakšava je to što je Moskva zaprijetila kako će odgovoriti na bilo kakav idući napad na sirijski teritorij što bi moglo izazvati možda čak i treći svjetski rat. Stanovnici Damaska na različite načine komentiraju promjenu retorike Donalda Trumpu koji je u predizbornoj kampanji najavio borbu protiv terorizma a sada govori kako mu je cilj rušenje predsjednika Al-Assada. Dok jedni govore kako je za to dobio novce od Saudijske Arabije, drugi vjeruju kako iza te politike stoji Izrael, dok se najviše priča kako zapravo američku politiku kroji njegova kćer Ivanka.

Unatoč borbama koje se vode u predgrađu Damaska i bombardera koji u niskom letu nadlijeću glavni grad, Damask živi svoj život, a kafići i restorani pripremaju se za večerašnju utakmicu Lige prvaka između Juventusa i Barcelone.

>> Novinar Večernjeg u Siriji: 'Tek smo ujutro shvatili što se zapravo događalo'

>> Svijet gurnut na rub trećeg svjetskog rata

Ključne riječi

Komentara 16

KU
kukuruzovski
14:05 11.04.2017.

evo to su kulturni ljudi, asad gleda nogomet, uefa, a ovi drugi se biju

KU
kukuruzovski
13:54 11.04.2017.

ziveo putin car rusije, i rohani mula iz iranije

KU
kukuruzovski
14:54 11.04.2017.

pa rusija i iran nisu bas nekakva demokratija, ali vole da brane nezasticene vsvoje drugare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije