Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planovi bivše šefice Povjerenstva za sukob interesa

Dalija Orešković okuplja tim za parlamentarne izbore

Dalija Orešković
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
Autori: Petra Maretić Žonja, Valentina Wiesner
21.08.2018.
u 06:47

Bivšu šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ne zanimaju izbori za predsjednika države, o čemu se nagađalo

Nakon što je u intervjuu Večernjem listu otkrila da ima političku ambiciju koja bi mogla rezultirati i novom političkom strankom, bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković poprilično je uzburkala učmalu političku scenu.

S kime, na koji način, za koje izbore... samo su neka od pitanja koja su se otvorila. Ono što se da zaključiti i što je Orešković i sama kazala u intervjuu jest to da je izbori za Pantovčak ne zanimaju. Ona želi graditi novu političku opciju koja će se građanima, uglavnom s novim ljudima, idejama i rješenjima ključnih problema, ponuditi za buduće parlamentarne izbore.

Razgovori u tijeku

– Zagovornik sam vrijednosti liberalizma, ideja slobode i jednakosti, gradnje i jačanja demokratskih standarda i ostvarenja vladavine prava. Inzistiram na tome da javne dužnosti mogu obnašati samo oni koji imaju osobni integritet. Uvjerena sam da se uspješno provođenje politika u javnom interesu temelji na dobrim strategijama te da način na koji se u modernim, demokratskim državama obnaša vlast mora biti transparentan – poručila je Orešković u intervjuu.

Koliko jedna takva opcija ima šansi za uspjeh, teško je kazati. Nema sumnje da Orešković ima ime i imidž vjerodostojne i transparentne bivše šefice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa koja se nije u mandatu libila kažnjavati i HDZ-ovce i SDP-ovce, za vrijeme kojih je i došla na vlast.

No isto tako u Hrvatskoj imamo “groblje” propalih stranaka i novih opcija koje nisu imale infrastrukturu i koje su se pokušale graditi od nule. Neuspješno.

S kime se sve Orešković kani povezati, u ovom trenutku nije poznato. Neke je razgovore, doznajemo, već obavila, no detalji nisu poznati.

Pokretač platforme Alternativa 101 Hamed Bangoura, koji također radi na okupljanju istomišljenika čija je politička agenda zasnovana na rješavanju egzistencijalnih problema, ali bitan dio djelovanja odnosi se i na antikorupciju što je motiv političkog aktiviranja i bivše predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ne krije da bi rado surađivao s Orešković.

– Apsolutno pozdravljam ulazak Dalije Orešković u politiku, dapače, Hrvatska treba upravo takve ljude, vjerodostojne, koji se u dosadašnjem u javnom djelovanju nisu kompromitirali ni na koji način.

Ništa na brzinu

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da su šanse Daliji Orešković za uspjeh vrlo male, osim, eventualno, ako se fokusira isključivo na buduće parlamentarne izbore.

– Šanse za brzi uspjeh mogu imati samo glumci, komedijaši, klaunovi, a ona sebe prezentira kao vrlo ozbiljnu i principijelnu osobu, nekoga tko radi na dugi rok – kaže Puhovski.

Prednost joj je, kaže, što je novo lice koje nije novo lice, a može joj na ruku ići i to što je žena, ako protivnik bude muškarac

Dalija Orešković

Dalija Orešković
1/5

Komentara 76

LU
luli
07:15 21.08.2018.

Jos jedan yugo satelitic kao oni ‘pametni’ koji imaju 3 clana a moraju svaku vijest na tv-u prokomentirat.. To je ona ‘čestita’ sto nije nista sporno vidjela u koristenju aviona za švaleranje?!!

SO
SoloHan
07:15 21.08.2018.

Za ovu je i Bero karizmatik

AP
ante_pustinjak
07:15 21.08.2018.

dalija se sva pogubila. okuplja tim. ona misli da će opet biti šefica nekog povjerenstva, nekog tima. tim joj je bio u onoj prošloj vladi. važno je ostati na državnoj sisi, oli imati kruha bez motike. živjeti na grbači jadnih poreznih obveznika. zašto ne osnuje svoj pravnički ured i tako pokaže svoju pravu vrijednost u privatnom sektoru. slabo ju je nekako savjetovao njezin svekar. isto kao što je loše savjetovao i pokojnog predsjednika tuđmana. a kak je samo potrošio novce kao saborski zastupnik bez prikupljanja računa. jadničak, nije znao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije