Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVKO MARIĆ

‘Dali smo poticaj, nema prisile na isplatu neporeznih naknada’

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
01.09.2019.
u 16:52

Vrtići za djecu zaposlenih od jučer su porezno priznati trošak

S prvim danom rujna na snagu je stupio izmijenjeni pravilnik o porezu na dohodak po kojemu tvrtke mogu radnicima isplatiti 5000 kuna toplog obroka godišnje paušalno ili 1000 kuna na mjesec uz predočenje računa. Također, porezno priznati trošak postaju troškovi smještaja radnika te vrtića za djecu zaposlenih. Povećava se i iznos neoporezive dnevnice na 200 kuna.

– Dali smo mogućnost poslodavcima da povećaju primanja zaposlenika, što u konačnici znači i povećanje plaće i standarda. Vlada pruža poticajne mjere, no nema prisile na isplatu – kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Na pitanje hoće li i kako Vlada koristiti neporezne naknade, jer je i sama poslodavac, ministar kaže da je zasad fokus na problematici osnovica plaća, no ostavio je otvorenu mogućnost rasprave o koeficijentima i mjerama koje su predviđene pravilnikom uz opasku da država mora voditi mudru i racionalnu politiku javnih financija.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Vlada zna da njezini zaposlenici zaslužuju veća primanja, ali ne može se zanemariti u kakvim uvjetima funkcionira država te kakvi su izazovi na makroekonomskom planu – istaknuo je Marić. Vezano uz štrajkove i prosvjede Marić je rekao kako ga suradnici informiraju o tijeku pregovora te da je rasprava konstruktivna.

– Vidjet ćemo do kuda i na koji način će to ići. Vlada će se držati dinamike koja je dio strategije plaća - trend povećanja od dva do tri posto – zaključuje. 

Komentara 6

BB
Bruno_Bear1
09:23 02.09.2019.

Najveći problem u našem društvu je nerad. Svi znaju da se u ni jednoj državi prosječno ne živi tako dobro sa tako malo rada, a to najbolje znamo mi koji smo radili vani i ovdje.

ST
stefj
20:34 01.09.2019.

Svako rasterećenje i veće primanje za zaposlenike je super mjera. No, kako drastično raste rashodovna strana proračuna i izdaci za zaposlene u državnim i javnim strukturama, nema šanse da se maknemo s dna EU-a... Godinama su vlade vodile politiku u dogovoru sa sindikatima državnih i javnih službi, i to nas je dovelo tu gdje smo, na samo dno. Budući da se ta politika i dalje nastavlja, nema niti teoretske šanse za veći rast, kao niti to da nas Bugarska ne prestigne. Možemo samo nagađati da li će to biti slijedeće godine ili malo poslije... Bez bitnih reformi nema naprijed. Treba reforma zdravstva i mirovinskog, treba ugasiti gomilu paradržavnih struktura, treba prestati financirati gomilu udruga, a da ne pričamo o tome da treba smanjiti birokraciju... Marić tu radi nešto, može se reći da mešetari porezima, malo popusti na jednom kraju, zategne na drugom, ali samo porezima i minimalnim plaćama ne može se puno napraviti. I drugi ministri trebaju napraviti nešto, a ne samo to da grabe sve više iz proračuna za svoj resor. Ili da kupuju glasove nekim novim pravom, pravilom, naknadom ili tko zna čime... Kao što nam svi govore, osnovni problemi Hrvatske danas su 1. državna i javna služba, 2. antipoduzetnička klima, 3. energetika, pa onda sve ostalo. Nije nimalo bez veze što nas investicije zaobilaze u širokom luku...

RI
rimac444
21:11 01.09.2019.

Još jedan hvalevrijedan potez ove vlade koja je spasila državu od bankrota.. Mjera za dobrobit radnika i poslodavaca, umjesto da čujemo pozitivna rzmišljanja, naši medii predvođeni JRT-om traže samo sindikalne parazite i sličnu bagru da pljuju po svemu pozitivnom što radi vlada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije