Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

'Dajte novac za spomenik u Kninu, ali tako se više neće raditi'

vlada (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/7
17.10.2012.
u 10:05

Na dnevnom redu zatvorenog dijela sjednice bit će pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2012. godinu

Premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade osvrnuo se na, kako je rekao, prošlotjedne polemike o tome koliko je Hrvatska spremna, odnosno nespremna za  članstvo u EU.

– Skoro je spremna, a do 1. srpnja iduće godine bit ćemo potpuno spremni. Osobno ću se na tjednoj operativnoj bazi zauzeti za ispunjenje svih preostalih uvjeta iz izvješća – rekao je premijer, a potom oporbi poručio da kada Hrvatsku predstavljaju u inozemstvu da ne tračaju svoje političke protivnike nego štite hrvatske političke interese.

– Zadnjih dana došle su različite izjave iz jedne države. To ima više veze s tom državom nego što ima s Republikom Hrvatskom. Politika će ostati politika. Ozbiljno radimo svoj posao u ovom teškom vremenu. Svi kojima je interes da Hrvatska uđe u EU neka se tako ponašaju ili neka ne rade štetu. Neko želi reći svoju političku poruku i za to želi iskoristiti Hrvatsku – kazao je Milanović.

Gradonačelnici više neće biti nesmjenjivi

Ministar uprave Arsen Bauk iznio je prijedloge dvaju zakona koji se tiču lokalnih izbora i koji reguliraju odnose između predstavničkih tijela i izvršne vlasti nakon provedenih lokalnih izbora. Novine su to da načelnici i gradonačelnici više neće biti de facto nesmjenjivi jer će jednom godišnje, kada budu predlagali proračun pred svojim vijećima ili gradskim skupštinama, ujedno biti i dan kad će predstavničkom tijelu polagati račune za svoj rad. Naime, ako proračun ne prođe, raspustit će se gradske skupštine, tj. vijeća te će se raspisati izbori, ali i za gradonačelnike.

Takvo bi rješenje, nadaju se u Vladi, motiviralo i predstavničku i izvršnu vlast na veću suradnju jer u slučaju ne suradnje obje strane riskiraju da ih građani na izvanrednim izborima ne izaberu ponovno.

Novost je i da više neće biti natezanja oko toga tko ima pravo upravljati komunalnim poduzećima i gradskim trgovačkim društvima te javnim ustanovama. Svu upravljačku vlast imat će nakon idućih lokalnih izbora izabrani gradonačelnici. Kako je Bauk objasnio ovim zakonskim rješenjem Vlada gradonačelnike želi učiniti smjenjivima, ali isto tako dok su na vlasti dati im veću odgovornost, odnosno više vlasti u rukama.

Dva milijuna kuna za spomenik u Kninu

Vlada je prihvatila prijedlog rješenja o odobrenju dva milijuna kuna na teret proračunske zalihe državnog proračuna za 2012. godinu Gradu Kninu za zatvaranje financijske konstrukcije gradnje nacionalnog spomenika hrvatske pobjede "Oluja '95.".

– Ovo je primjer kako se ne bi trebalo raditi. Predmet je emocionalno važan spomenik i njegovo financiranje dogovorilo se usmenom predajom. To se više ne smije ponoviti. Morate iz pijeteta to odraditi, ali nikad više – rekao je Milanović.

Problem je nedostatak kapaciteta u zatvorima

Vlada je prihvatila i izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2011. godini.

– Velik je problem hrvatskih zatvora nedostatak kapaciteta. Imamo velik broj tužbi zatvorenika pa je i to velik problem jer po Europskoj konvenciji imaju pravo na četiri kvadrata. Prema novom kaznenom zakonu veće su kazne i duže će se ostajati u zatvoru – rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Izvješće o radu HRT-a nije prihvaćeno

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekla je da je stav Vlade da neće prihvatiti izvješće o radu Nadzornog odbora HRT-a jer  je riječ o stavu predsjednice Nadzornog odbora HRT-a koje ne odražava stav svih članova NO-a pa zbog toga predlaže i Saboru da ne prihvati izvješće.

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima pa je tako zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugarić razriješena te dužnosti radi odlaska na novu dužnost.

Na dnevnom redu zatvorenog dijela sjednice bit će pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2012. godinu.

>>Vlada traži model za obranu od 60 milijardi kuna teškog udara

Ključne riječi

Komentara 60

ST
stefj
10:43 17.10.2012.

"Kome je interes da uđemo u EU neka se tako i ponaša" Kaže premijer koji je nedavno opozvao zastupnike svoje stranke iz EU parlamenta baš prije rasprave o hrvatskoj. Kako da onda shvatimo njegovu rečenicu?

OB
-obrisani-
10:58 17.10.2012.

Milanović: Osobno ću se zauzeti za ispunjenja uvjeta iz EU . Kako i gdje, kod gospođe Merkel "nasmijavanjem"???

TM
tesla moj ponos
10:31 17.10.2012.

Oni su plaćeni za sva blebetanja a ja nemam vremena slućati ih - jer ionako ne mogu ništa promijeniti. Na njihovu dušu sve ono što naprave a naročito - sebi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije