Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
želi napredak u dijalogu

Dačić kaže da je neizvjesno hoće li se održati sastanak u Parizu

Ivica Dačić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
08.06.2019.
u 17:51

Neće Macron i Merkel dozvoliti da ih (kosovski premijer Ramush) Haradinaj vuče za nos, rekao je Dačić

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u subotu kako je neizvjesno hoće li se održati planirani sastanak srbijanskih i kosovskih dužnosnika u Parizu ako ne bude napretka u pogledu nastavka dijaloga koji Beograd uvjetuje ukidanjem carinskih pristojbi na robu iz Srbije i BiH.

Dužnosnici Beograda i Kosova trebali bi se sastati u Parizu 1. srpnja uz posredovanje francuskog predsjednika Emanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Neće ga ni biti ukoliko nema šanse da dođe do nekog popravljanja stanja, odnosno ako nema šanse da se ukinu (carinske) pristojbe. Neće Macron i Merkel dozvoliti da ih (kosovski premijer Ramush) Haradinaj vuče za nos", rekao je Dačić na tiskovnoj konferenciji nakon susreta s korejskom ministricom vanjskih poslova Kang Kyung-wha. 

"Ni mi nećemo dozvoliti da nas vuku za nos", istaknuo je.

"Mi smo za kompromis, ali ako druga strana neće, mi nećemo protiv naših državnih i nacionalnih interesa", kazao je Dačić novinarima.

Naglasio je da Srbija ne želi nastavak dijaloga dok Priština ne ukine carinske pristojbe, uvedene na robu iz Srbije i BiH koncem prošle godine.

Dačić vjeruje da se u međunarodnim krugovima sada "vjerojatno traga za formulom" što bi Priština trebala dobiti da bi to učinila.

"Mi želimo da se nađe rješenje... Neka pokažu da li žele ili ne žele. Očigledno neki ne žele. Riješit će silne probleme diljem svijeta, a ne mogu uvjeriti Ramusha Haradinaja. Pa tko će još u to povjerovati", rekao je Dačić.

Govoreći o predstojećoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj Kosovu, Dačić je ocijenio da će sigurno biti rasprave o nedavnim uhićenjima na sjeveru Kosova te privođenju dvojice dužnosnika misije UN-a na Kosovu (UNMIK), od kojih je jedan ruski državljanin.

To će svakako izazvati polemiku među članicama Vijeća sigurnosti, kazao je. 

On je podsjetio da se u ponedjeljak, 10. lipnja, navršava 20 godina od donošenja Rezolucije 1244. "Ovo je dobra prilika da se pogleda kakvi su problemi i što je postignuto, ali i dalje postoje veliki sigurnosni problemi."

Komentara 5

GE
genex
17:58 08.06.2019.

boli nas neka stvar hoće li se održati taj sastanak

DU
Deleted user
14:23 09.06.2019.

E zaboli me hoce li se odrzati,njapak konacno neko sa Srbistanom razgovara njihovim jezikom.

TE
TEUTA
23:34 08.06.2019.

Nece doci do prekida diplomatskih odnosa izmedju Srbije i Kosova ! Danas Kosovo sutea Krajonu ! Srpska posla !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije