Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sajam u novom sadu

Dačić: Da smo prije izabrani ušli bismo u EU prije Hrvatske

'16.01.2013., Beograd, Srbija -Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic sastao se s predsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom unutrasnjih poslova Ivicom Dacicem, Photo: Davor Javoro
'Davor Javorović/PIXSELL'
18.05.2013.
u 13:31

U Novom Sadu je otvoren 80. međunarodnog sajma poljoprivrede na kojem sudjeluje više od 1500 izlagača iz više od 60 zemalja, a zemlja partner je Hrvatska.

Čestitam Hrvatskoj na ulasku u EU. Žao mi je što naša vlada nije prije izabrana inače bismo ušli prije vas, kazao je premijer Republike Srbije Ivica Dačić na današnjem otvorenju jubilarnog 80. međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu na kojem sudjeluje više od 1500 izlagača iz više od 60 zemalja, a zemlja partner je Hrvatska.

Dačić se pohvalio kako poljoprivreda Srbije u ukupnom BDP-u u prethodnom desetljeću sudjeluje s 11 posto, a s prehrambenom industrijom i više od 20%. U ukupnom izvozu sudjeluje s 23 posto, u uvozu 7 posto te ostvaruje vanjskotrgovinski suficit u poljoprivredno-prehrambenim proizvodima od 1,2 milijarde dolara.

- Srbija je daleko od toga toga da bude veliki div u poljoprivrednoj proizvodnji, no poljoprivreda je šansa i prilika za pokretanje razvoja cijele zemlje – kazao je srpski premijer.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako dvije zemlje imaju odlučnu gospodarsku suradnju pa bi se na to trebali ugledati i političari. Novosadski je sajam jedan od najcjenjenijih što su prepoznali i hrvatski gospodarstvenici koji na njemu tradicionalno sudjeluju, kazao je Jakovina.

Zajedno s kolegom, ministrom poljoprivrede Srbije Goranom Kneževićem složio se kako je uloga politike ukloniti administrativne barijere i stvoriti bolji zakonodavni okvir za poslovanje, ali i za razvoj poljoprivrednog i prehrambenog sektora. Čelnik HGK Nadan Vidošević rekao je kako je RH prije 13 godina sa Srbijom imala 50-ak milijuna, a prije krize gotovo milijardu dolara robne razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. EU je za RH veliki događaj i izazov i već 2014. će biti kritična jer će se industrija morati brzo organizirati, naročito po pitanju maloprodaje. Nožno je povezivanje javnog i privatnog sektora na strateškim investicijama, rekao je Vidošević.

Po pitanju robne razmjene sa Srbijom, u uvozu u Hrvatsku dominiraju uljane pogače, biljna i suncokretova ulja, uljane pogače, kruh, peciva i kolači, kukuruz, a u izvozu u Srbiju soja u zrnu, sjeme suncokreta, prehrambeni proizvodi i riblje prerađevine i konzerve te agrumi.

Na Sajmu se u organizaciji Županijske komore Osijek predstavlja 20-tak hrvatskih proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te opreme, a samostalno izlažu Agrokor, Vetropack Straža i Petrokemija.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede organizira nacionalno predstavljanje Hrvatske promocijom i degustacijom najzanačajnjih proizvoda četiri hrvatske regije – Slavonije, Središnje Hrvatske, Istre i Dalmacije, a po prvi puta će se na novosadskom sajmu predstaviti i zajednički projekt HGK i Ministarstva poljoprivrede “Vina Croatia – Vina Mosaica”.

U sklopu sajma održava se i Poslovna konferencija “Hrana – što nas spaja to nas i povezuje”, gdje će se razgovarati o mogućim načinima unaprjeđenja suradnje na području poljoprivrede i prehrambene industrije u kontekstu skorog ulaska Hrvatske u EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije