Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ne moramo se voljeti, ali...'

Dačić: Da nije bilo srpske vojske Dalmacija bi možda danas bila talijanska

Ivica Dačić
Foto: Leon Neal/Press Association/PIXSELL
17.02.2019.
u 17:43

Odnos Srba i Hrvata 100 godina nakon tog događaja srbijanski šef diplomacije nazvao je "tragičnim"

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ne želi zaoštravati odnose s Hrvatskom i ocijenio da dvije zemlje moraju naći zajednički interes.

S Hrvatima se ne moramo voljeti, ali moramo naći zajednički interes, a taj interes nije da na isti način uzvraćamo Hrvatima kada dođu u Srbiju, rekao je Dačić, aludirajući na incident u kojem su u Splitu napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde.

1/0

"Ponosan sam što toga u Srbiji nema", naglasio je Dačić u razgovoru s novinarima nakon današnjeg posjeta spomen sobi "Kosmetske žrtve". On je ocijenio kako "nešto nije u redu" ako je, kako je ustvrdio, 1918. na Rivi u Dalmaciji 20.000 ljudi s radošću dočekalo Srbe da ih brane od Talijana, a danas s Rive bacaju srpske vaterpoliste u more.

"Nešto tu nije normalno. Istovremeno osuđuju talijanske političare koji govore da je Dalmacija talijanska, a da nije bilo srpske vojske Dalmacija bi možda danas bila talijanska", ustvrdio je Dačić. Odnos Srba i Hrvata 100 godina nakon tog događaja srbijanski šef diplomacije nazvao je "tragičnim".

Dačić je rekao i kako ne zna za navodni dogovor hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se u razgovorima dužnosnika dvije zemlje ne pominju riječi poput "masakr"  ili "etničko čišćenje".

"Ne znam da li je bilo nekih dogovora", rekao je Dačić.

Bivši savjetnik predsjednice Grabar-Kitarović za unutarnju politiku Mate Radeljić ustvrdio je kako je ona obećala srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću koristiti termine "velikosrpska agresija" na Hrvatsku ili "genocid u Srebrenici" što je ured predsjednice u subotu zanijekao. Srbijanski šef diplomacije komentirao je i 11. obljetnicu proglašenja neovisnosti Kosova ocijenivši da se Priština nije uspjela izboriti za značajniju međunarodnu potporu. Ilustrirao je to tvrdnjom da je od inozemnih dužnosnika na ceremoniji u Prištini nazočio samo albanski premijer Edi Rama.

"Koja to zemlja 11 godina od proglašenja neovisnosti još nije postala članicom UN, Interpola, Vijeća Europe?", upitao je Dačić i ustvrdio da je prethodnih pet godina devet država priznalo neovisnost Kosova, dok ih je 13 povuklo odluku o priznanju. 

Što se krije u torbi koju nosi Putinov tjelohranitelj:

Komentara 180

DU
Deleted user
09:06 18.02.2019.

Ja veće gluposti odavno ne pročitah. Autor mali Ivica i hrvatski "poznati povjesničar". Hrvatskom ili njezinim dijelovima su, kroz povijest, vladala najveća carstva u povijesti ljudskog roda: franačko, habsburško, osmansko, onda Mađari, Mletačka republika, Napoleon, talijanski fašisti, Veliki Njemački Reichch i evo hvala Bogu imamo Republiku Hrvatsku u pristojnim granicama. Onda naravno "nebeski" narod, veliki ratnici Srbi kažu da njih nije bilo ili da su nas oni okupirali hrvatske ne bi bilo. Ima ljudi, neću reći naroda, kojima je lakše zatjerati metar u guzicu nego milimetar u glavu.

Avatar RuAF
RuAF
07:53 18.02.2019.

Francuski premjer iz WW1 Clemanceau: "Srbi su strvinari savezničkih pobjeda, dovukli su se za repovima naših konja". Tako su oni "oslobađali" Dalmaciju.

DU
Deleted user
19:04 17.02.2019.

smrt Bizantincima, sloboda Istri i Dalmaciji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije