Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suradnja država

Dačić: Balkanski savjet država u regiji nije nova Jugoslavija

ivica dačić
Marko Mrkonjić/PIXSELL
10.01.2013.
u 07:39

To nije nova Jugoslavija, rekao je srbijanski premijer. Misli da nije pravedno da Litavci u Srbiji imaju veća prava od Hrvata

Države Balkana ne moraju se međusobno voljeti, ali trebaju surađivati jer im je to u zajedničkom interesu, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić u razgovoru za Al Jazeeru. Dačić smatra da bi države u regiji trebale pokušati napraviti balkanski savjet kako bi zajedno bile jače.

– Nije to nova Jugoslavija. Bosna i Hercegovina bliža nam je nego Litva, a Litavac, kada dođe u Srbiju, ima veća prava nego netko tko je došao iz Hrvatske. Mislim da to nije pravedno – rekao je Dačić, ne navodeći točno koje bi zemlje sudjelovale u stvaranju balkanskog savjeta.

Na pitanje o mogućem sastanku s premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, Dačić je kazao da misli da će do tog susreta doći u sljedećih nekoliko mjeseci. Balkanski narodi i države, pogotovo vlade, moraju surađivati, dodao je.

– U tom sam smislu i prije imao inicijativu da se susretnemo na razini vlada. Da izbjegnemo grljenja, ljubljenja i zaklinjanja u povijesne veze, da jednostavno budemo praktični i da ostvarimo jednu komunikaciju koja će omogućiti da i pored toga što se međusobno ne slažemo naši odnosi ne budu kao u vrijeme ledenog doba – rekao je Dačić.

Srbijanski premijer ponovio je kako poštuje BiH kao u državu, što je jasno rekao i u Sarajevu. Istaknuo je da po Daytonskom sporazumu Srbija ima posebne veze s Republikom Srpskom, ali i da iste takve odnose želi s drugim bosanskohercegovačkim entitetom, Federacijom BiH.

>> Dačić: Odnose Hrvatske i Srbije treba resetirati i početi iz početka

Komentara 41

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
09:20 10.01.2013.

- NE hvala, zadržite balkanski svjet za sebe i savjetujte se koliko vas volja To vam je moj savjet

ZX
zark x
09:21 10.01.2013.

Vidi ti njega. Vise nema prijetnje. Shvatio je da bi bilo dobro da zamoli malo paznje. Do jucer su prijetili, Pa Vuk ce ih spasiti u UNu. Sto mu fali da predlozi B-J sa Kosovom? Za Srbe postoji samo jedno:edno: Hrvatska, Hrvatska.... Molim vas ne idite daleko, Nemojte nas ostaviti same.

CR
crocro
08:28 10.01.2013.

S druge strane, ovo je i neviđena drskost ovoga gospodina. On jasno vidi da Hrvatska 01.07. ove godine odlazi sa Balkana u EU i to mu nije dovoljno da shvati da nisu mogući nikakvi savjeti država u političkom smislu. Ali on je uporan do posljednjeg trenutka tako da se ne moramo čuditi ako na dan ulaska Hrvatske u EU, posljednji puta uputi vapaj Hrvatskoj da ostane u bratskom zagrljaju balkanskih država na čelu sa srbijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije