Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Da su danas EU izbori građani bi ovako glasovali!

grafike (1)
Foto: Nova TV
1/5
31.03.2013.
u 19:33

Dnevnik Nove TV i agencija IPSOS PULS proveli su telefonsko istraživanje za koga bi danas glasovali birači

Za 14 dana Hrvatska će prvi put birati 12 zastupnika za Europski parlament. Izbori su prvi, a mandat zastupnicima traje do sljedeće godine, kada ćemo opet na birališta. Dnevnik Nove TV i agencija IPSOS PULS proveli su telefonsko istraživanje za koga bi danas glasovali birači, ali i je li im važno koju stranku i osobu će izabrati ili im je svejedno.

Za sada je ova nova mogućnost najprivlačnija biračima koalicije SDP-HNS-HSU te biračima koalicije HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ, pa tako više od polovine njih (63,7%) tvrdi kako će sigurno osim liste birati i osobu kojoj žele dati prednost. Njih 21% kazalo je kako će zaokružiti samo listu dok je 15% ispitanika odgovorilo da nisu razmišljali o tome.

Građani na deklarativnoj razini pokazuju veliko zanimanje za izlazak na izbore, pa tako njih 65% tvrdi kako bi sigurno ili vjerojatno izašlo na izbore za EU parlament. Njih 32,6% izjasnilo se da neće izaći na EU izbore, a 2,6% ne zna da li će izaći. No treba uzeti u obzir kako je izlaznost na referendum o članstvu u EU bila niža od ovoga te je vjerojatno kako će i na ove izbore u konačnici ipak izaći manje ljudi.

Ukoliko izlaznost ipak bude visokih 65%, koalicija SDP-HNS-HSU ostvarila bi 26,3% glasova, što bi joj donijelo šest, to jest polovinu od ukupno 12 hrvatskih mjesta u Europskom parlamentu, koalicija HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ osvaja 18,4%, što nosi četiri mandata. Hrvatski laburisti imaju 10% glasova i dva mandata.

Ukoliko izlaznost bude samo 39%, koalicija SDP-HNS-HSU povećat će svoj udio na 32,8%, što bi joj donijelo sedam mandata. Koalicija HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ dobiva 19,9% glasova i 4 mandata, dok bi Hrvatski laburisti osvojili 7,5% glasova i jedan mandat.

>>Kako se bira predstavnik u Europskom parlamentu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije