Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobjeda u štrigovi

Da, izabrala sam – sebe!

Alenka Kosič Novak
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
13.06.2015.
u 19:00

S osvojenih 1,52 posto Alenka Kosič Novak postala im je prva predstavnica

Prvi put u povijesti u međimurskoj pograničnoj općini Štrigovi održani su izbori za predstavnika slovenske nacionalne manjine. Izborno povjerenstvo imalo je lak zadatak jer je od 66 birača s pravom glasa na biralište izišao samo jedan. I taj jedan dao je glas Alenki Kosič Novak, jedinoj kandidatkinji, koja je tako s osvojenih 1,52 posto glasova postala predstavnica Slovenaca. Da odmah razriješimo dilemu – da, taj jedan jedini glas je njezin.

A za koga ću drugoga?

– Glasala sam za sebe, a za koga ću drugoga? – smije se poljoprivrednica koju je iz Slovenije u Hrvatsku dovela ljubav. Međimurska je snaha već 27 godina. U politici je aktivna devet godina i vijećnica je HSS-a u Općinskom vijeću. Za kandidaturu na manjinskim izborima predložilo ju je Slovensko kulturno društvo Nagelj iz Varaždina.

– Zvali su me dva dana prije izbora i morala sam se odlučiti u roku od 24 sata. Sve se odvijalo jako brzo, pa je zato i tako slab odaziv birača. Ljudi nisu ni znali da su izbori – kaže. Kao predstavnica Slovenaca radit će uglavnom na organizaciji druženja mještana s obje strane granične crte jer nema problema koje bi trebalo rješavati.

– Dobro nam je u Hrvatskoj. Mučimo se kao i drugi. Imamo farmu krava i proizvodimo mlijeko, po sistemu "što više radiš, manje zaradiš" – dodaje Alenka Kosič Novak.

Stanislav Rebernik, načelnik općine Štrigova, koja ima oko 2800 stanovnika, ne zna koji je razlog tome što se veći broj stanovnika izjasnio Slovencima, čime su prvi put stekli pravo na manjinske izbore.

– Možda se osjećaju slobodnijima, pa se i izjašnjavaju kao manjina – razmišlja.

Prekogranična suradnja

Nakon Drugog svjetskog rata dio općine, Raskrižje i okolna naselja, pripao je Sloveniji. Raskrižje je odcijepljeno od matične župe Štrigove, a među dijelom mještana s obje strane nametnute im granice pojavile su se tenzije. Danas Štrigova i Raskrižje odlično surađuju na kulturnom i sportskom planu. Prije desetak godina tridesetak je djece iz Hrvatske odlazilo u škole preko granice, smatrajući da ondje imaju bolje uvjete i šanse, a sad ih je samo nekoliko.

– Uglavnom su to djeca iz miješanih brakova. Može se uskoro očekivati da će djeca iz Slovenije dolaziti k nama u školu – kaže Rebernik.

Pripadnici slovenske manjine voljeli bi da se u školi u Štrigovi uvede mogućnost učenja slovenskog jezika. Prije dvije godine provedena je anketa i 25 roditelja izjasnilo se da bi poslali djecu na satove slovenskog.

– Proslijedili smo podatke Županiji i čekamo što će biti od toga. Zapelo je navodno oko kadrova koji će podučavati slovenski jezik – kaže načelnik, koji je ujedno ravnatelj škole.

>>Zagorci i Međimurci preko Ljubljane do novca za "Roke"

>>Tisućama Slovenaca na naplatu stižu kazne za parkiranje koje su dobili u Hrvatskoj

Komentara 2

Avatar TAJSAM
TAJSAM
20:30 13.06.2015.

Ponavlja se Velika Gorica u kojoj je na sličan način prošao i Goran Beus Richembergh navodni Nijemac. Što dalje, sve je po zakonu a ostalima preostaje da se žale. Pozdrav dobrim ljudima

MA
Marko1337
10:27 14.06.2015.

to je sumrak demokracije, gdje jedan glas vrijedi kao tisuće drugih, gdje manjine raznim smicalicama i koalicijama maltretiraju večinu, sa raznim pupavcima ... naravno sve uz podršku partije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije