Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA BITKA U SDP-u

D. Vidović i dio vodstva SDP-a gura predizbore, a većina želi Milanovića

Zoran Milanović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
24.05.2019.
u 15:52

Partiji prijeti novi problem, da se podijeli oko pitanja SDP-ova kandidata za predsjednika države

Čini se da je Zoran Milanović vrlo blizu objave svoje kandidature za predsjednika države. Ako je vjerovati neslužbenim informacijama, to bi se moglo dogoditi već sredinom lipnja čime bi i nagađanja medija o njegovoj kandidaturi koja traju već godinu i pol dana, a koja on nikada nije demantirao, mogla dobiti i epilog.

Za svoju kandidaturu Milanović očekuje potporu SDP-a pa je i logično da će se, što je Večernji list i ranije pisao, pojaviti na biralištu i glasati za svoju stranku. Od srijede je u Kini, u pokrajini Henan, ali kako nam javlja, vraća se u petak i u nedjelju planira obaviti svoju građansku i stranačku dužnost.

Picula čeka EU izbore

No ono što je pitanje u ovom trenutku jest hoće li za svoju potencijalnu kandidaturu dobiti i bezrezervnu potporu SDP-a, odnosno hoće li ili neće u toj stranci dio vodstva stranke i uglednih SDP-ovaca inzistirati na održavanju predizbora za kandidata za predsjednika države.

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović, nije tajna, jedan je od onih koji zagovaraju model predizbora, a jučer nam je i sam potvrdio kako će na iduću sjednicu vodstva SDP-a doći i s razrađenim modelima izbora kandidata. Bude li više zainteresiranih kandidata za predsjednika, Vidović ne dvoji da bi trebalo održati predizbore. A na činjenicu kako Milanović prema svim anketama ima najviše šansi odgovara kako ankete ne znače ništa.

– Ja ću se zalagati za predizbore i mislim da će moj koncept na kraju proći jer imam dovoljno jake političke argumente da idemo na prave predizbore, kako to rade Francuzi – kaže Vidović.

No prvo i osnovno pitanje je hoće li uopće biti više kandidata. Nije tajna da zainteresiranih ima više. Jedan od njih je bivši predsjednik države Ivo Josipović, a drugi je aktualni europarlamentarac Tonino Picula kojemu su upravo nedjeljni izbori i svojevrstan test. Bude li kao i na zadnjim EU izborima najjači kandidat SDP-a na listi, imat će dodatni argument i za isticanje kandidature za predsjednika. Preskoči li ga netko drugi, primjerice Biljana Borzan, mnogi će postavljati i pitanje ima li uopće nakon toga smisla da se kandidira za predsjednika. Iako, ima u SDP-u i onih koji smatraju da će rezultat na EU izborima po tom pitanju biti potpuno irelevantan.

Ankete za Milanovića

Više članova vodstva SDP-a s kojima smo razgovarali uopće ne dvoji da bi stranka morala dati podršku Milanoviću ako on kaže da želi biti kandidat SDP-a te odustati od predizbora i ostaviti podjele po strani. Jedan od njih je i Franko Vidović.

– Ako Zoran Milanović ide kao kandidat za predsjednika pod zastavom SDP-a, predizbori za kandidata nam ne trebaju. Za to su tu ankete koje kažu tko ima najviše izgleda i tko može smijeniti aktualnu predsjednicu – jasan je Vidović. I naš drugi izvori iz vodstva kaže kako se aktualna situacija ne može uspoređivati s onom koju su imali kada je stranka tražila kandidata za predsjednika nakon drugog mandata Stipe Mesića.

– Tada smo bili jaki i mogli smo si dozvoliti eksperimente tipa predizbora. Danas smo podijeljeni i s predizborima bi ispalo da sami sebi pilamo nogu – kaže izvor iz vodstva s kojim se slaže još dvoje članova Predsjedništva SDP-a.

Isti izvori tvrde i da njihov stav dijeli i sam šef stranke Davor Bernardić kojemu ulazak Milanovića u taj ring krajem godine i ide najviše u prilog. Milanovićevu pobjedu prikazat će kao svoju, poraz kao njegov.

No ima i drugih razmišljanja. Jedan član vodstva sumnja da će Bernardić, ako je i obećao Milanoviću potporu, na vodstvo doći i tražiti da ga se podrži.

– Bernardić i Milanović o tome su sigurno razgovarali, ali mu je isto tako jasno da su šanse da se vodstvo na toj temi podijeli velike – kaže izvor iz vodstva koji je potpuno uvjeren i da će se kandidirati ili Picula ili Josipović.

Komentara 1

RI
rimac444
21:39 24.05.2019.

Da smo proveli lustraciju komunistička zločinačka partija bi bila na smetištu povijesti, a brojni komunjarski, udbaški zločinci, pljačkaši, kriminalci ne bi imali priliku rušiti našu slobodnu Hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije