Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teta diktatora

Čuvarica dinastije: Tko je žena koja iz sjene vlada Sj. Korejom?

švicarski radnici
Foto: Reuters
1/2
08.04.2013.
u 12:40

Kim Kyong-hui, kćer "vječnog predsjednika" Kim Il-sunga, svjedočila je nastanku države 1948. godine, a trenutno je na čelu partijskog Odjela za organizaciju i vođenje. Ona je sestra drugog sjevernokorejskog diktatora i teta trećeg.

Teta sjevernokorejskog diktatora Kim Kyong-hui često se naziva pokretačkom snagom koja stoji iza svoga nećaka Kim Jong-una, piše Daily Mail.

Šezdesetšestogodišnja Kim Kyong-hui jedino je žensko lice koje se pojavljuje na službenim fotografijama s generalima i visokim partijskim dužnosnicima u Sjevernoj Koreji. Navodno baš ona ima zadatak transformirati svoga nećaka u osobu koja će imati reputaciju snažnog vojnog taktičara sposobnog za rješavanje međunarodnih kriza.

Ključna obiteljska figura

Bivši diktator Kim Jon-ill prije svoje smrti 2011. godine izabrao je Kim Kyong-hui, ključnu obiteljsku figuru posljednjih desetljeća, i njezina supruga Jang Sung-taeka da se pobrinu za uspostavljanje autoriteta njegova sina u režimu.

Bračni par nedavno je viđen uz Kim Jong-una tijekom sjednice centralnog komiteta Radničke partije, gdje je njihov nećak nuklearno oružje nazvao "nacionalnim blagom". Tjedan nakon te sjednice Kim je zaprijetio SAD-u i Sjevernoj Koreji te je počelo aktualno "zveckanje oružjem" na Korejskom poluotoku.

Kim Kyong-hui, kći "vječnog predsjednika" Kim Il-sunga koji je 1948. godine osnovao državu, trenutačno je na čelu partijskog Odjela za organizaciju i vođenje. Ona sestra drugog sjevernokorejskog diktatora i teta trećeg.

Vlasnica jedinog restorana s hamburgerima

Njezin suprug je potpredsjednik Nacionalne komisije za obranu te ključan čovjek režima za veze s Kinom. No, čini se kako im je trenutačno ipak najvažnija funkcija pomoći u obrani dinastije tako što će mladom lideru "izgraditi" imidž moćne vojne ličnosti. Navodno kod nekih generala postoje sumnje u njegove sposobnosti.

Teta diktatora 2003. na šest godina povukla se iz javnog života da bi se vratila uz još jaču poziciju kada je 2010. godine imenovana generalom "s četiri zvjezdice". Vlasnica je i jedinog restorana s hamburgerima u Pjongjangu gdje se nudi "sjeckano meso i kruh", jer ne žele koristiti američku riječ "burger".

>>Sve o Sjevernoj Koreji čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije