Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ-ove nove liste

Čuljak poručio ‘dinosaurima’ da se povuku

Čuljak
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
02.08.2016.
u 13:45

Plenković će u mjesec dana promijeniti krvnu sliku HDZ-a

Ni najstariji hadezeovci ne pamte takav tempo ključnih promjena koje se u stranci odvijaju kao na pokretnoj traci. Prije samo dva tjedna Andrej Plenković potvrđen je za predsjednika, a potom je “prvi radni dan”, dovođenjem svojih ljudi izmijenio i izgled stranačkog vrha. U vrh je ubacio nove tajnike, političkog Davora Ivu Stiera i glavnog tajnika Gordana Jandrokovića, za izbornu kampanju zadužio je generala Damira Krstičevića, kao savjetnike je u vrh vratio pravnog sveznadara Vladimira Šeksa i Davora Božinovića.

No, to nije bio i kraj promjena “krvne slike”. U “Jutarnjem listu” uslijedio je intervju potpredsjednika stranke Tomislava Čuljka koji je stvorio veliki stres u stranci. Mnogi su zatečeni, kako potezom kojim on sam sebe “miče” iz utrke za što bolju poziciju na izbornim listama, tako i porukama. Čuljak je, naime, učinio gotovo nepoznat čin u novijoj stranačkoj povijesti.

U trenucima kada se, uoči izbora, sve u stranci pretvara u lov, lobiranje, ulizivanje radi ulaska na liste za Sabor, jedan potpredsjednik stranke, kojemu je u startu bila zagarantirana potpora županijskih organizacija – javno kaže da odustaje! – Želim svima u stranci pokazati da nismo vječno vezani za funkcije i da moramo imati snage otvoriti prostor i nekim drugim ljudima – kazao je i dodao da ostaje u vrhu politike, ali da želi otvoriti put novim i kvalitetnijim snagama.

S obzirom na to da je Čuljak svima u stranci time poslao jasnu poruku, izazvao je stres u zabetoniranim stranačkim strukturama, jer svi u njegovu potezu vide i poruku petrificiranim HDZ-ovim dinosaurima. Poruka se, potvrđuju i stranački insajderi, ne odnosi samo na veterane, dio kojih i novo vodstvo želi na listama, nego i na one koji su, bez obzira na godine i status, bili “okrznuti” aferama.

Stop mešetarenju listama

– Naravno da se Čuljkova poruka odnosi na sve, jer nakon što se on, koji nije “okrznut” ni u kakvim aferama, sam izmaknuo, kako će sada neki karijerist zivkati i pritiskati, preklinjati da se njega uvrsti – komentira jedan visokokotirajući član stranke. Čuljak nije spominjao druga imena, no poručio je da “svatko treba sam odlučiti o svojoj političkoj karijeri”. I premda lukavi Čuljak tumači kako je Plenković bio iznenađen tim potezom, no, kaže, “prepoznao je moju želju da podržim njegovu ideju da se afirmiraju novi ljudi”, jasno da u stranci svi misle kako je Čuljak u akciju išao koordinirano s Plenkovićem.

Očito je da tom taktikom Plenković želi u startu drastično smanjiti pritisak raznih “baza” koje strahovito pritišću da se na liste postave njihovi ljudi. Zašto takvo mešetarenje stranački vrh više ne može dopustiti, otkriva ova Čuljkova: “Upravo je ovo vrijeme ključni trenutak za budućnost. Birači će na idućim izborima, više nego ikada, birati ljude”.

Druga glava i tijelo

Stranačke liste bit će predane u DIP za manje od dva tjedna, dakle Plenković će u samo mjesec dana rada temeljito promijeniti krvnu sliku stranke. Prvo je zaustavio pad rejtinga, uveo svoje ljude u vrh, izabrao taktiku samostalnog izlaska na izbore, riješio se problematičnih desnih partnera i sada mu samo preostaje da po novom principu sastavi i liste – trećina starijih, trećina novih i trećina stručnih i poduzetnih. Bude li tako, HDZ će izbiti glavni preostali argument SDP-ove oporbe, da je HDZ-u promijenjena glava, ali je na istom tijelu. “Tijelo” će, izgleda, dubinski promijeniti i izgled.

>>Jednoglasno donesena odluka o povratku Prgometa i Kujundžića u HDZ

Komentara 38

DU
Deleted user
13:57 02.08.2016.

SDP-ove liste vodi stari, provaljeni kadar mršavih ili štetnih političkih aktivnosti: Milanka Opačić, Branko Grčić, Željko Jovanović, Arsen Bauk, Peđa Grbin i ovakvi. To sigurnk nije narodna koalicija.

Avatar AnteMostar
AnteMostar
12:12 02.08.2016.

Vrijedi li to za Šeksa , Kosor ili su oni nove mlade snage

DU
Deleted user
11:27 02.08.2016.

Molim HDZ da se izjasni dali im srpsko narodno veće ,mediji i civilne udruge postavljaju ministra kulture ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije