Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA U SABORU

Culej: 'Kod nas oni koji su branili domovinu postajali su progonjeni kao zvijeri i zločinci'

Otvorenje izložbe "Vukovar-Škabrnja - Dan sjećanja na Žrtve velikosrpske agresije"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
14.11.2019.
u 12:10

Otvarajući izložbu Culej je upozorio na izokretanje povijesti, ističući kako je Hrvatska "neviđeni primjer" situacija kada se, kao u povijesnim filmovima ili knjigama, junak pretvara u zločinca, a zločinac u junaka.

"Vukovar-Škabrnja - Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije" naziv je izložbe koja je u povodu obilježavanja 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991. u četvrtak otvorena u Saboru u organizaciji HDZ-ovog zastupnika Steve Culeja.

Otvarajući izložbu Culej je upozorio na izokretanje povijesti, ističući kako je Hrvatska "neviđeni primjer" situacija kada se, kao u povijesnim filmovima ili knjigama, junak pretvara u zločinca, a zločinac u junaka.

 "Kod nas oni koji su branili domovinu postajali su progonjeni kao zvijeri i zločinci, a oni koji su je napadali, uništavali i ubijali postajali su ugledni građani ovoga društva”, kazao je.

O Vukovaru ima puno istine, ali i puno laži 

 Culej je za Vukovar je rekao kako je "krv, muka i junaštvo”, neispričana priča u kojoj ima puno istine, ali i puno laži.

 "Ta laž će se prenijeti na buduće generacije, koje će moguće živjeti u toj laži kao što smo i mi živjeli nakon nekih prijašnjih ratova”, poručio je. No, istaknuo je, istinu ne može ništa zamijeniti i ona će jednom "kao vulkanska lava izaći van".

 Upozorio je da su se u Hrvatskoj veličali junaci koji ni 'j' od junaka nisu imali, a prezirali mali ljudi i ratnici koji su do zadnjeg dana ostali u Vukovaru jer nisu željeli ostavljati svoje suborce, posebice ranjenike po bolnicama.

Malo se zna o junacima i žrtvama Vukovara i cijele Hrvatske

Culej ističe kako se danas malo ili ništa u javnosti ne zna o vukovarskim junacima, žrtvama Vukovara i cijele Hrvatske. Smatra kako se "netko debelo potrudio" da danas u Hrvatskoj nemamo junake u ratu, "ali imamo one koju su krivi za taj rat i koji su zločinci".

 Navodi kako s hrvatske strane ima jako puno onih koji su procesuirani po zapovjednoj odgovornosti, a ne zna se koliko ih je po toj osnovi procesuirano s velikosrpske agresorske strane. 

 Ističući kako se ne smije dogoditi da se na buduće generacije prenose zablude i laži, Culej kritizira što se danas u Hrvatskoj ne snimaju filmovi koji će prikazati bitke u Vukovaru, Škabrnji ili u drugim mjestima.

 Izložba se sastoji od fotografija Vukovara prije i poslije Domovinskog rata, razaranja grada koje su počinile srpske paravojne postrojbe i bivša JNA, fotografije vukovarske bolnice, lokacije masovne grobnice na Ovčari, Borova Sela, srpskog koncentracijskog logora.

Komentara 17

BO
Bogodol
12:51 14.11.2019.

U podpunosti se slažem sa Stevom, stvarnost je jako gorka kad vidimo da su naši junaci (Norac, Kordić, Blaškić, u zatvoru umro Brodarac) odležali u zatvoru ili im se sudi (Glavaš, Merčep), da ne spominjem vrhovnike Herceg Bosne te za mene junaka Slobodana Praljka koji je iz očaja vapijući za istinom popio otrov, a zločinci mirno šetaju. Mediji izjednačuju sve strane, nismo svi isti, Hrvatski vojnici (HV i HVO) nisu ubili niti jednog pravoslavnog popa ili hodžu dok su četnici i muslimani ubili dosta svećenika i fratara, pardon Hrvatski vojnici su "pišali po zarobljenom četniku" ali samo u Brešanovom filmu i kad sam vidio tu scenu i dio filma zgadio mi se Brešan da više ne želim vidjeti i jedan njegov film, takvi kao on zajedno sa plaćenim pljuvačima bacaju drvlje i kamenje na Hrvatske branitelje. Pročle Nedjelje sam bio u Vukovaru, pčelarska udruga Zrinski iz Sl. Broda je išla u obilazak znamenitih mjesta po Vukovaru, zapalili smo svjeće i položili vjenac, osjećao sam se tužno kad sam vidio što su četnici učinili i stvarnost da slobodno hodaju i ne žele odati podatke gdje su kosti tzv. nestalih, nemože čovjek nestati. Vrh naše sudbene i zakonodavne vlasti kao i veliki dio ostalih struktura je premrežen Udbinim koncima i zato je takva situacija, ti konci su dosta jaki što se vidi po gorkoj stvarnosti.

OO
oo8787
13:18 14.11.2019.

Bravo Culej, ovo je sramota što se radi od naše države koja je upravo krvlju hrvatskih branitelja stvorena u oslobodilačko-obrambenom domovinskom ratu.

BA
bakulušić
13:26 14.11.2019.

Baveći se progonom branitelja i "ustaša", državne vlasti nisu imale vremena za "ranjivu skupinu", njihove zločine i zločince. To je ostavljeno za neka druga vremena. Nije zgodno dirati u tetkiće, bratiće, ujčeviće...i "školske drugare".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije