Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ONI MOGU SVE

Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima

Zaklada Novo Sutra
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/6
20.11.2020.
u 10:36

Zahvaljujući podršci Zaklade Novo Sutra, Udruga „Mogu“ iz Osijeka konačno će obnoviti postojeću oronulu konstrukciju i postaviti krov kako bi se daljnje aktivnosti mogle provoditi uz pomoć natkrivenog jahališta

Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja „Mogu“ neprofitna je humanitarna organizacija osnovana u Osijeku 1997. godine s ciljem poboljšanja ukupne kvalitete življenja kroz provedbu programa terapije i aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, djecu i mlade s teškoćama u učenju i problemima u ponašanju te djecu i mlade u riziku.

Pored terapija i aktivnosti pomoću konja, Udruga također kontinuirano provodi i Sportsko-rekreacijski program usmjeren djeci i mladima, Pedagoško-preventivni program s ciljem prevencije ovisnosti i nasilja te Volonterski program usmjeren povećanju društvene uključenosti mladih u aktivnosti lokalne zajednice.

Udruga trenutno ima 266 korisnika te 106 registriranih volontera. No nažalost ima i staru željeznu konstrukciju za predviđeno zatvoreno jahalište koja stoji i propada već 14 godina, a prijeko potrebna je za provedbu svih aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, ali i djecu i mlade opće populacije.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Dosad nisu uspjeli natkriti ili potpuno zatvoriti jahalište jer projekti koje su provodili nisu podržavali izgradnju i adaptaciju objekata u potrebnom iznosu. No važnost ove investicije prepoznala je Zaklada Novo Sutra koja će financirati obnovu postojeće oronule kontrukcije i postavljanje krova u iznosu do 298.000,00 kuna pa će Udruga osim otvorenog imati i natkriveno jahalište koje je od iznimne važnosti za provođenje terapija tijekom lošijih vremenskih uvjeta.

- Osiguravanje donacije usmjerene obnovi postojeće oronule konstrukcije te postavljanje krova na istoj od iznimne je važnosti za Udrugu jer u projektima/programima predviđenim za neprofitne organizacije često nije uključena stavka građevinskih radova ili je maksimalni iznos predviđen za istu nedovoljan kako bi se uopće pristupilo ovako zahtjevnim i velikim radovima. Bez podrške Zaklade Novo Sutra projektu “Zatvoreno jahalište za terapijsko jahanje” možemo slobodno reći kako ni kroz najjače projekte ne bi mogli osigurati sredstva kolika su neophodna za navedene građevinske radove – objašnjava predsjednica Udruge „Mogu“ Mariana Koprivnjak, ne skrivajući zadovoljstvo i zahvalnost što će njihovi korisnici konačno biti neprekidno zaštićeni od negativnih atmosferskih utjecaja, a ujedno će se i pružiti mogućnost uključivanja većeg broja korisnika i u onim terminima koji su do sada bili teško izvodivi zbog velikih vrućina ili obilnih kiša.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Projekt „Zatvoreno jahalište za terapijsko jahanje“ jedan je od 7 projekata ukupne vrijednosti od 941.466,00 kn koji će biti financirani od strane Zaklade Novo Sutra u 2020. godini, a čija je provedba tijekom 2020./2021. godine. Osnivač Zaklade je gospodin Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave tvrtki ENNA i PPD, koje financiraju rad i projekte Zaklade.

- Projekte pojedinačno evaluira Zakladna uprava koja se sastoji od 5 članova te na temelju kriterija kao što su korisnost za zajednicu, kreativnost i inovativnost, stupanj potrebitosti, usmjerenost ka obrazovanju i djeci i mladima, donosi odluku o prihvaćanju projekta – pojašnjava nam Davor Relatić, upravitelj Zaklade, dodajući kako je njihov cilj, osim pomoći potrebitima, stimulirati stvaranje razvojnih projekata koji će sutra postati temelj stvaranja novih znanja, a time i radnih mjesta. Izvanredni pojedinci, udruge i projekti uz pomoć Zaklade dobivaju priliku razviti i ostvariti svoj puni potencijal, što je i glavni cilj projekta koji je Udruga „Mogu“ prijavila na njihov natječaj. 

Rad i projekti Udruge

Terapija i aktivnosti pomoću konja koje provodi Udruga „Mogu“ oblik je konjaništva namijenjen i prilagođen djeci s teškoćama u razvoju, osobama s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima, te osobama s psihičkim i emocionalnim poteškoćama, u svrhu terapije, rehabilitacije i općenito poboljšanja kvalitete života istih.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

- Godišnje se u program terapije i aktivnosti pomoću konja uključi oko 140 korisnika. Najveći broj obuhvaćaju djeca i mladi s različitim tjelesnim i intelektualnim teškoćama (cerebralna paraliza, sindrom Down, autizam, i dr.) te odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, cerebralnom paralizom, multiplom sklerozom i dr. Svi korisnici su u program uključeni na temelju preporuke liječnika opće prakse, specijaliste ili mišljenja stručnjaka (fizioterapeuti, pedagozi, psiholozi). Na kraju svake godine provodi se evaluacija putem Upitnika o pozitivnim fizičkim, psihičkim te socijalnim učincima terapije i aktivnosti pomoću konja – kaže predsjednica Udruge Mariana Koprivnjak.

- Trenutno Udruga ima 10 konja, ali i druge životinje – vijetnamsko prase (Rudi), jarca (Đuro), 7 mačaka te 8 pasa. Iako su konji neizostavni u provedbi aktivnosti i terapija pomoću konja, blizina te mogućnost druženja i igre s ostalim životinjama u Udruzi (posebno psima i mačkama) također ima dodatne pozitivne psihološke i socijalizacijske učinke na korisnike – dodaje Mariana Koprivnjak, ponosna na brojne projekte i aktivnosti koje je Udruga „Mogu“ dosad uspješno realizirala.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

- Udruga „MOGU“ Osijek trenutno provodi trogodišnji program „MOGU više – mogu bolje“ (2020-2023) podržan od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a koji je usmjeren širenju izvaninstitucionalnih usluga za djecu s teškoćama u razvoju. Prije toga Udruga je provodila i trogodišnji program „I ja mogu doprinijeti zajednici“ (2017-2020) usmjeren djelotvornijoj provedbi izvaninstitucionalnih mjera za maloljetne počinitelje kaznenih djela, također podržanog od istog Ministarstva – kaže Mariana Koprivnjak TE dodaje kako su 1998. započeli suradnju s Centrom za socijalnu skrb Osijek te su uvrštenI među prvima na Listu ustanova u Republici Hrvatskoj pogodnih za provođenje posebnih obveza društveno korisnog rada. Od tada se najveći broj izrečenih kaznenih mjera u Osječko-baranjskoj županiji izvrši upravo u Udruzi.

- Kako su korisnici ovakvog programa vrlo osjetljiva skupina mladih (maloljetni počinitelji kaznenih djela) prvenstveno se željelo istima, uz odrađivanje posebne obveze humanitarnog rada, pružiti i mogućnost stjecanja novih pozitivnih iskustava koja će utjecati na promjenu njihovog razmišljanja i stavova te usvajanje pravih životnih vrijednosti. Pored našeg doprinosa djelotvornijoj provedbi ovih izvaninstitucionalnih mjera, kao poseban uspjeh istaknuli bi kako određeni broj mladih počinitelja izrazi želju za volontiranjem u Udruzi i nakon odrađene obveze humanitarnog rada što potvrđuje uspješnost provedbe programa, odnosno pozitivan utjecaj aktivnosti na same korisnike – ponosno zaključuje ovu toplu priču Mariana Koprivnjak.

Sadržaj nastao u suradnji sa Zakladom Novo Sutra.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije