Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14 SATI PROVEO U MORU

Čudo usred Tihog oceana: Mornar pao s broda, život mu spasila 'crna točka' na horizontu

Pixabay
25.02.2021.
u 21:51

Sinu je rekao da je nakon završetka noćne smjene u strojarnici osjetio vrtoglavicu te je izašao na palubu kako bi došao k sebi, no pao je u more.

Mornar koji je pao s broda za opskrbu proveo je više od 14 sati u Tihom oceanu, držeći se za staru bovu namijenjenu za ribolov prije nego što je pronađen i spašen. Sam usred oceana i bez prsluka za spašavanje, u zoru je odlučio plivati prema crnoj točki na horizontu. Ta odluka spasila mu je život.

Vidam Perevertilov, glavni inženjer na brodu Silver Supporter, vraćen je na palubu nakon gotovo cijeli dan proveden u oceanu. Pad se dogodio 16. veljače pao dok je njegov teretnjak putovao između novozelandske luke Tauranga na sjevernom otoku zemlje i izoliranog britanskog teritorija Pitcairna, prenosi Guardian.

Kasnije je sinu rekao da je nakon završetka noćne smjene u strojarnici osjetio vrtoglavicu te je izašao na palubu kako bi došao k sebi, no pao je u more.

“Ne sjeća se pada u more. Možda se onesvijestio”, rekao je Perevetilov sin Marat za novozelandske portal Stuff.

Sjeća se trenutka kada se osvijestio i vidio kako brod plovi u mrak. Posada šest sati nije primijetila da ga nema. Kada su shvatili, brod je emitirao poziv u pomoć i francuski mornarički zrakoplov pridružio se potrazi iz Polinezije, dok je francuska meteorološka služba ispitivala vjetrove i struje kako bi utvrdila gdje bi se mogao nalaziti.

Posada na brodu uspjela je utvrditi da je Perevertilov bio na brodu u 4 ujutro, jer je u to vrijeme podnio izvještaj u brodskom dnevniku. U vrijeme kad je mornar pao s palube, Silver Supporter bio je oko 400 nautičkih milja južno od najjužnijih otoka Francuske Polinezije.

Usred oceana, s brodom izvan vidokruga, 52-godišnji Perevertilov u zoru je donio odluku koja mu je na kraju spasila život. Nije bio siguran o čemu se radi, ali je zaplivao prema crnoj mrlji koji je vidio na horizontu.

"Njegova je volja za preživljavanjem bila jaka, no dok sunce nije izašlo, borio se da se održi na površini", rekao je Marat iz Litve.

Ispostavilo se da je točka na horizontu napuštena bova za ribolov. Perevertilov se držao za to dok ga nisu pronašli oko 18 sati. Njegov je brod bio usred potrage kada je član posade začuo slabašan glas, a stražar u moru vidio podignutu ruku. Izvučen je iscrpljen, ali neozlijeđen.

Guvernerka otoka Pitcairn rekla je za New Zealand Herald da su svi "silno odahnuli" kad su čuli da je spašavanje bilo uspješno.

"Svi smo se bojali najgoreg, s obzirom na veličinu Tihog oceana i njegove jake struje. Činjenica da je preživio i da su ga spasili je upravo nevjerojatna", rekla je.

Perevetilov sin Marat kaže da je njegov otac ostavio plutaču u moru, umjesto da je uzme za uspomenu.

"Smiješno je. Rekao je da je želi ostaviti tamo kako bi mogla spasiti život nekom drugom."

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Franz_Ferdinand
Franz_Ferdinand
00:29 26.02.2021.

A radi li vam Google translate: "... vraćen je na palubu nakon gotovo cijeli dan proveden u oceanu. Pad se dogodio 16. veljače pao dok je njegov teretnjak putovao ... " Sramota

VA
vabriga
06:43 26.02.2021.

Chief engineer je u prijevodu sa engleskog upravitelj stroja - a nije glavni inžinjer!

JA
Jagica
14:19 26.02.2021.

Zbog čega je osjećao nesvjesticu.......možda piće .....droga ili ......ugljični monoksid

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije