Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strujom do prestanka pušenja

Čudesna cigareta: Dimi se bez vatre i nalikuje na vodenu paru

Otkrivamo pomoću kakvog gadgeta prestaju pušiti tarik Filipović, Mirjana Hrga i Božo Sušec. Simulator pušenja hit je u Europskoj uniji a može se pušiti i u avionu
import
25.07.2008.
u 22:11

Električna cigareta mogla bi pomoći pušačima nakon što na snagu uskoro stupi zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mjestima. Popularno je zovu i simulator pušenja, a u Europskoj je uniji hit jer dokazano ne škodi zdravlju.

U njoj nema duhana, katrana i štetnih spojeva. Po želji može imati nikotina u malim, srednjim i velikim dozama, ali i ne mora. Zato što nema vatre nema ni pravog dima, ali se uvlačenjem zraka stvara para koja strastvenim pušačima pruža zadovoljstvo i ne diskriminira ih pred nepušačima. “Dim” se potpuno razgradi nakon što ga se izdahne, a zrak ne smrdi po cigaretama.

Vrlo je jednostavna
– Jednostavna je za korištenje jer se aktivira uvlačenjem, a baterija pomaže da se upali lampica na vrhu cigarete koja aktivira žar. Ona može pomoći pri odvikavanju jer se doza nikotina može postupno smanjivati. Razvio ju je Bernd Mayer na Institutu farmakologije i toksikologije u Grazu, koji je i sam pušač.

Cigareta ima sve potrebne dokaze da ne šteti zdravlju – kaže Fahro Handanović iz tvrtke koja uvozi zdrave cigarete. Osim njih, postoje i električna cigara te lula. Čudo tehnike probalo je više poznatih osoba. Prva je bila Mirjana Hrga, a potom i Božo Sušec, glumac Ivica Vidović, glazbenik Marijan Krajina i Tarik Filipović.

– Pomaže mi jer njome zabavljam ruke. Dim nema klasičan okus, više je nalik vodenoj pari pa sam zadovoljan i vjerujem da ću prestati pušiti – kaže Tarik Filipović.

Koliko stoji
Cigarete nisu jeftine, paket s baterijom, punjačem i kutijom s pet filtara, koji zamjenjuje šteku cigareta, stoji 1687 kuna. No, nakon što se filtri iskoriste, novo pakiranje stoji 187 kuna pa će se ulaganje isplatiti već za nekoliko mjeseci, kaže Tarik.

Električna cigareta ima dvogodišnje jamstvo. Oštetiti se može grebanjem, no to utječe samo na vanjski izgled. U međuvremenu su u EU osmislili nove okuse: vanilije, mentola i Marlbora.

Koliko će taj izum biti zanimljiv pušačima, zasad nije poznato, no zakonodavac je početkom godine najavio potpunu zabranu pušenja na javnim mjestima. – Za boravka u inozemstvu nisam imao problema s pušenjem u restoranima iako je zabrana bila na snazi, kao i u avionima, u kojima je pušenje pravih cigareta zabranjeno – kaže Božo Sušec.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije