Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5 MJESECI NAKON NESREĆE

Čudesan oporavak Martine Dir (24): S ‘prišivenom’ nogom sad već ‘letim’ stepenicama

Pet mjeseci nakon nesreće u kojoj joj je iz noge izletjelo koljeno, 24-godišnja Martina Dir odlično se oporavlja
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/8
03.02.2020.
u 09:13

– Docent Dinko Vidović za mene je ponajprije čovjek s velikim srcem, ali i najbolji doktor na svijetu. Zahvalna sam što sam u toj svojoj nesreći upoznala osobu poput njega. Ni u jednom trenutku nije odustao od mene, dao je sve od sebe i dokazao da mu nije potrebna literatura već samo znanje, volja, trud i srce, što imaju samo posebni doktori – poručila je Martina.

Pet mjeseci nakon prometne nesreće u kojoj joj je kost desne noge zajedno s koljenom izletjela iz tijela, Martina Dir, 24-godišnja medicinska sestra, hodanje vježba po malim fizioterapeutskim stepenicama na odjelu Klinike za traumatologiju KBC-a “Sestre milosrdnice”. Svakodnevno je posjećuje mama, kojoj je vojska osigurala smještaj u Zagrebu, a povremeno dođu i tata te dečko iz Marine. Baš je dan prije bio i njezin vozač Mihovil Čuljak, koji joj je povezao nogu odmah nakon sudara, dok su čekali hitnu, a izvukao joj je i šipku koja se zabila u stražnju stranu bedra lijeve noge.

Svaki dan vježbam po dva i pol do tri sata. Sretna sam, ponajprije jer imam svoju nogu koja je u funkciji. Bolovi su praktički prestali, a za koji dan imat ću operaciju koljena koja će pomoći da koljeno bolje funkcionira. Straha nemam, znam da sam u najboljim rukama. Zahvalna sam svojoj obitelji koja mi jako velika podrška, kao i svim liječnicima i medicinskim sestrama IV. traumatološkog odjela. U najtežim trenucima mog života bili su uz mene i kad jednog dana budem trebala otići odavde, neće mi biti lako jer ih smatram svojom drugom obitelji – govori Martina Dir.

Prijateljstva za cijeli život

Ondje je od ljetos, osim što je deset dana oko Božića bila kod kuće u Puli s roditeljima. U bolnici je stekla prijatelje. Cimeri su joj 26-godišnja Ema Šimec iz Samobora i 23-godišnji Paulo Andrović iz Stona.

– Udario me parkirani automobil dok sam bila na pločniku i smrskao mi koljeno. Njega je odgurnuo jedan od dva automobila koji su se sudarili u raskrižju – ispričala je Ema. Ona i Martina zajedno vježbaju, gledaju TV i dijele kupaonicu, odakle zovu jedna drugu kad nešto ispuste iz ruke, a ne mogu se sagnuti po to.

– Često odemo zajedno na kavu u prizemlje. Zapričamo se, kava iz automata bude gotova, a onda shvatimo da je nijedno od nas ne može uzeti jer su nam ruke zauzete štakama! Zamolimo nekog da nam uzme kave dok mi nekamo ne sjednemo – kroz smijeh priča Paulo, koji je koljeno ozlijedio padom s motora, zadobivši frakturu tibije.

Njih troje izvrsno se slaže i ostat će dobri i kad izađu iz bolnice, a dok prepričavaju zgode iz Traume čini se kao da su na nekom maturalcu i da su iz nezgoda koje su ih zadesile izvukli daleko više toga dobroga i pozitivnog.

– To je zato što sam takva osoba – bez dvojbe će Martina. Puno nepoznatih ljudi javlja joj se preko društvenih mreža. Na stolu kraj kreveta slika s njezinim prilično uspjelim portretom. – Javio mi se jedan momak i pitao smije li me naslikati pa mi je poslao sliku – govori ona. Dosadno joj, tvrdi, nije. Uto se na vratima pojavio fizioterapeut.

– Moj najbolji fizioterapeut Stjepan – predstavlja ga Martina.

– Ne vjerujte joj jer sve preuveličava – brani se on, pa otkriva: – Imali smo oscilacije, ali puno se popravila. Kako joj se zdravstveno stanje poboljšavalo, tako je bila sve motiviranija da češće i intenzivnije vježba i sada već letimo po stepenicama. Stjepan Grbić zamijenio je odjelnu fizioterapeutkinju Gordanu Vušak koja je trenutačno bolesna, pa je s odjela puno pozdravljaju i žele joj brzo ozdravljenje.

Ožiljci zacjeljuju

Martina Dir u zagrebačku Traumu dopremljena je ljetos vojnim helikopterom iz zadarske bolnice nakon stravične prometne nesreće pokraj Knina. Njezina desna noga stigla je s njom u zasebnoj vrećici, kontaminirana nakon što se kotrljala po kabini vozila i ispala na cestu. Docent Dinko Vidović, specijalist ortopedije i traumatologije, pročelnik Zavoda za sportsku traumatologiju, odvažio se na zahvat kakav prije nije zabilježen. Umjesto fiksacije koja bi joj koljeno učinila trajno ispruženim i time nemjerljivo umanjila kvalitetu života, odlučio se na oživljavanje kosti umetnuvši u nju dio lisne kosti s pripadajućim krvnim žilama, uzet s njezine druge noge.

– Spojili smo krvne žile te fibule s njezinim zakoljenim krvnim žilama i onda napravili osteosintezu bedrene kosti specijalnim periprotetskim implantatom koji omogućuje stabilnu fiksaciju cijele bedrene kosti, ali istodobno fiksacijom zaobilazi presadak lisne kosti koji mora ostati manje-više intaktan. Potom bismo nastavili s osteosintezom patele, minimalno invazivnom osteosintezom potkoljenice i reparacijom ligamenata koljena – ispričao nam je doc. Vidović početkom listopada.

Četiri mjeseca poslije, više je nego zadovoljan oporavkom pacijentice. Ortoze nema, ožiljci duž noge zacjeljuju. 

– Rendgenske snimke pokazuju cijeljenje kosti, revaskularizacija je uspjela, Martina se kreće bez bolova. Koljenski je zglob stabilan, još uvijek ponešto ograničenog opsega kretanja, što namjeravamo u daljem rehabilitacijskom postupku poboljšati. Cilj je zasad postići pokretljivost koljena od 90 stupnjeva, a s vremenom i više – kaže Vidović.

VIDEO Liječnici u Kini iz trbuha jednog pacijenta izvadili jegulju

Ključne riječi

Komentara 11

ZB
Zoki-Bijela
09:22 03.02.2020.

Svako dobro.. A Dr. Svaka cast

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
09:54 03.02.2020.

Svaka čast!

SC
schwertransport
10:46 03.02.2020.

Doktorima kapa do poda! Mladoj djevojci sve pohvale, pravi je ratnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije