Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Socijalna trgovina

Čučak: Prosimo robu, nemamo za režije

01.04.2015., Osijek - Otvorena je prva socijalna trgovina hranom koju je pokrenula udruga Rijeka ljubavi. Stefica Cucak predsjednica udruge. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
30.11.2015.
u 18:45

Dugujemo više od 1000 kuna za režije, a dug će biti još veći. Nemam to od čega više plaćati, a ne možemo ni raditi u mraku – kaže Čučak

Debeli kaputi, tople hlače, udobne čizme poslagani su na policama Socijalne samoposluge s odjećom i obućom u Osijeku. Poslali su ih dobri ljudi iz cijele Hrvatske. No nove vlasnike možda nikada ne nađu. Zbog neplaćenih računa za režije prijeti im čak i zatvaranje. Djelatnici HEP-a nedavno su im umalo isključili struju.

– Dugujemo više od 1000 kuna za režije, a dug će biti još veći. Nemam to od čega više plaćati, a ne možemo u hladnom i u mraku raditi. Neprofitna smo udruga, nismo na proračunu ni Grada ni Županije, ono što uokolo uprosim to je sve – žali se Štefica Čučak, predsjednica Udruge Rijeka ljubavi. Oni skrbe, inače, o dvije socijalne samoposluge u Osijeku – ona s hranom je u Strossmayerovoj ulici, a ova "sporna" s odjećom i obućom na Vijencu Ivana Meštrovića i jedina je takva, specijalizirana, u Hrvatskoj. Režije i najam u Strossmayerovoj ulici, pak, plaća Grad Osijek.

– Za drugu samoposlugu plaćamo 164 kune najma mjesečno. Grad nam je dao u svibnju 10.000 kuna da kupimo hrane koliko možemo i platimo najam. To nije dovoljno – kaže Čučak.

– Gradska vlast je stava da bi, plate li nama režije, isto mogle tražiti i druge udruge – dodaje.

Romano Kristić, pročelnik osječkog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, ističe kako se za projekt socijalne samoposluge izdvoji milijun kuna na godinu iz gradskog proračuna, mjesečno se podijeli desetak tona hrane.

– Plaćamo sve troškove u Strossmayerovoj, a inzistirali su lani da se usele i u poslovni prostor na Vijencu. Dobili su ga po povlaštenoj najamnini, a uz najam idu i troškovi režija – odgovara Kristić na prozivke i naglašava: – Žao mi je, no zatvori li se samoposluga s odjećom, siromašni građani neće biti zakinuti. Imamo Crveni križ i Caritas, i oni dijele odjeću – zaključuje pročelnik. 

>>Socijalnoj samoposluzi u Osijeku prijeti isključivanje struje

>>U Požegi otvorena prva socijalna samoposluga

Komentara 5

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:59 30.11.2015.

Oni koji se bore za sabor i plaću od 20.000kn, njih boli ona stvar za socijalne kuhinje i za oni koji nemaju drva za zimu....glasamo za one kojima bi najrađe prosuli zube

CR
crofish
18:54 30.11.2015.

da oblačite u kapute teroriste, imali bi sve što poželite. za naše bokce ništa...

Avatar juricamesko
juricamesko
19:42 30.11.2015.

pa neće valjda Milanovićeva vlada i Hep plaćati struju socojalnoj trgovini koju koriste građani Hrvatske. potrebnija je ta struja za zimski kamp u Slavonskom Brodu.sramota je da ovakve trgovine uopće postoje a još je sramotnije da im rastrošni Hep naplaćuje struju.gdje je sada ministrica Opačić u šopingu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije