Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza u španjolskoj

Cuarte de Huerva - najbrže rastuće mjesto danas je grad duhova

spanjolska,cuarte de huerva (1)
Foto: Miho Dobrašin/VLM
1/6
08.01.2013.
u 14:00

Cuarte de Huerva je u deset godina buma građevnine narastao pet puta. Danas se suočava s krizom

Zbog građevinske ekspanzije broj stanovnika mjesta Cuarte de Huerva na sjeveroistoku Španjolske povećao se 437 posto u posljednjih deset godina. Selo udaljeno 6 kilometara od Zaragoze postalo je najbrže rastuće mjesto u Španjolskoj.

Mariano Pérez (50), jedan od prvih doseljenika, onamo se preselio s obitelji prije 14 godina.

Uništavaju stanove

– Kada smo došli, nije bilo ničega. Pustoš s tek nekoliko starih kuća – kaže. Ubrzo su i druge obitelji s djecom željne mira počele dolaziti iz Zaragoze pa su na suhoj i prašnjavoj zemlji nicale velike kuće, ulice, rasvjeta, trgovine... Od sela sa 1900 stanovnika, Cuarte je postao predgrađe sa 10.209 ljudi.

Danas su pak njegove ulice sablasno puste. Na obiteljskim kućama i stanovima ističu se natpisi “Prodaje se”. Dio uličnih svjetiljki noću se ne pali. Građevinski radovi na mnogim su parcelama zaustavljeni. Uz razrovani teren na velikoj ploči banke Santander crvenim slovima piše “Zemlja na prodaju”.

– Zapljena traje već neko vrijeme – kaže odvjetnica ureda koji uime jedne velike španjolske banke oduzima kuće i urede.

– Ljudi i kompanije sve teže otplaćuju rate – napominje. Iako je počela raditi kao volonterka na praksi, zbog sve većeg broja slučajeva ubrzo je dobila stalni posao. U pokrajini Aragón, gdje živi 1,3 milijuna stanovnika, taj ured ima 900 slučajeva u fazi zapljene, a ona sama radi na njih 100.

– To je tako velik broj da ne stignem vidjeti ni tko su ljudi. Oni su samo brojevi – kaže.

Obitelji su kupovale stanove računajući da će plaća jednog supružnika odlaziti na otplatu rata, a drugog na životne troškove. A onda se sručila gospodarska kriza zatvarajući radna mjesta. Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj iznosi više od 26 posto, najviše u Europskoj uniji.

Stanovnici Cuarte de Huerva su očajni. Jedna osoba pod svaku se cijenu želi riješiti stana. Spremna ga je prepustiti besplatno nekome tko će banci nastaviti plaćati rate. Na drugom mjestu stan koji je prije tri godine koštao 290.000 eura sada se prodaje po 130.000 eura. Banke se teško rješavaju oduzetih stanova pa potencijalni kupci imaju velik prostor za pregovaranje.

– Većina su mojih slučajeva kompanije koje su prestale plaćati rate – kaže odvjetnica. Brojne građevinske tvrtke kreditima su gradile stanove koje nakon sloma tržišta više nisu imale kome prodati. Prazni stanovi privlače one u potrazi za unajmljivanjem. Rafael (32) prije pet mjeseci iz Zaragoze se preselio s djevojkom. Stan od 140 četvornih metara s vrtom plaća 700 eura mjesečno.

– Za istu cijenu dobili smo dvostruko veći stan – napominje. U njegovoj ulici nalaze se kuće veće od 100 kvadrata sa zajedničkim bazenom. Na dvjema banka La Caixa oglašava prodaju. Nekoliko ulica dalje Banco Popular traži kupce.

U nekim slučajevima osobe prije prisilnog napuštanja doma u očaju porazbijaju zidove ili unište parkete.

– U jednom dvoetažnom stanu bile su potpuno uništene stube koje povezuju etaže pa se nije bilo moguće popeti – kaže Rafael koji je prije nekoliko mjeseci obišao mnoge stanove u Cuarte de Huervi.

Odvjetnici prezaposleni

Banke stoga pokušavaju s vlasnicima naći način za otplatu. No, kada plaćanja počnu kasniti, a ne vidi se mogućnost naplate, stiže upozorenje, a nekoliko mjeseci kasnije i zapljena.

– Sve to ide brzo. Ured je toliko preopterećen poslom da je izgledno zapošljavanje dodatnog odvjetnika – kaže odvjetnica banke.

Zbog krize Španjolci manje jedu u restoranima, kamo su još nedavno učestalo odlazili. Na ulazu u mali restoran u centru naselja Cuarte de Huerva stoji natpis: “Dnevni krizni meni. 9,30 eura”. Malo dalje, ispred restorana brze hrane piše: “Ako si nezaposlen, s tobom smo. Ponesi iskaznicu s burze i imaš popust od 1 eura pri kupnji većoj od 10 eura”.

>>Dobro došli u španjolski Puerto Banus, raj milijunaša

Komentara 7

Avatar Vrijeme
Vrijeme
14:50 08.01.2013.

Latinski loveri mislili zivjeti od malo sira, prsuta, masline i nesto vina. Hej moji sminkeri, jos potop nije dosao., tek dolazi.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
14:56 08.01.2013.

Kao one vile na Gvozdu,..koliko,...3,....5,....milijuna eura? Hahhhaa,...a u PM,....pa nije ovo 1988.

Avatar Alfons_x
Alfons_x
14:53 08.01.2013.

Grad duhova, baš kao i......Detroit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije