Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Crveni križ: Izraelci u Gazi krše međunarodne zakone

08.01.2009.
u 16:25

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) u četvrtak je u neuobičajeno oštrom priopćenju za tu neutralnu humanitarnu organizaciju optužio Izrael da krši međunarodne zakone u Gazi.

Humanitarni radnici u jednoj su kući u dijelu grada Gaze, što su ga bombardirale izraelske vojne snage, pronašli četiri izgladnjela djeteta kako uplakani sjede pokraj svojih mrtvih majki i drugih tijela, izvijestio je u četvrtak Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC).

- Bili su preslabi da sami ustanu. Pronašli smo i jednog muškarca koji je preživio napad, također preslabog da bi ustao. Na madracima u kući u koju smo ušli pronašli smo 12 tijela. U susjednoj smo kući pronašli 15 ranjenih od posljedica izraelskog granatiranja, a u još jednoj kući tri mrtva civila - piše u priopćenju ICRC-a.

- Bio je to šokantan prizor - rekao je voditelj ICRC-a za Izrael i palestinska područja Pierre Wettach. - Izraelska vojska morala je biti svjesna ozbiljnosti situacije, no nije pomogla ranjenima. Ni nama ni pripadnicima palestinskoga Crvenog polumjeseca nisu omogućili pristup i pomoć ranjenima - kazao je.

ICRC optužuje Izraelce da sprečavaju odlazak vozila hitne pomoći u pogođena područja te je zatražio da se omogući njihov brz i siguran pristup palestinskim ambulantama Crvenog polumjeseca kako bi se evakuiralo što više ozlijeđenih kojima je potrebna hitna medicinska pomoć.

Neuobičajeno oštrim tonom ova je neutralna međunarodna humanitarna organizacija priopćila kako smatra da su Izraelci spomenutim incidentom prekršili međunarodni humanitarni zakon.

Izraelska je vojska odgovorila da koordinira poslove s međunarodnim humanitarnim organizacijama kako bi pomogla civilima te da "ni u kojem slučaju ne puca namjerno na civilno stanovništvo". Najavila je i kako će ozbiljno istražiti slučaj o kojem govori ICRC.

Sarkozy i Merkel traže sigurnosna jamstva za Izrael
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel izjavili su u četvrtak u Parizu da Izrael mora dobiti određena sigurnosna jamstva prije okončanja sukoba u pojasu Gaze.

- Moraju se stvoriti određeni uvjeti za primirje. Važno je da Izrael dobije sigurnosna jamstva da se više neće krijumčariti oružje preko egipatske granice s Gazom - rekla je Merkelova novinarima nakon razgovora sa Sarkozyjem.

Francuski predsjednik složio se s tom izjavom.
- Moramo dati jamstva Izraelu da se neće krijumčariti oružje u Gazu preko granice - kazao je.

Sarkozy je također pozvao na brzu provedbu sporazuma o primirju.
- Ponestaje nam vremena. Što dulje čekamo, veći su izgledi da će se sukob pogoršati - istaknuo je.

Sarkozy je zajedno s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom sastavio plan za prekid vatre između Izraela i Hamasa, koji je podržala i Angela Merkel.

Izrael i Egipat trenutačno pregovaraju o jednom od ključnih dijelova toga plana - načinima kako spriječiti krijumčarenje oružja Hamasu podzemnim tunelima ispod granice Gaze i Egipta.

(Hina)


Vozač kamiona humanitarne pomoći ubijen kraj Ereza

UN-ova organizacija za humanitarnu pomoć najavila je da će obustaviti isporuku pomoći u Gazu nakon što je vozača kamiona ubila izraelska raketa na graničnom prijelazu kraj Ereza. Glasnogovornik organizacije Adnan Abu Hasna najavio je da će isporuka pomoći biti prekinuta dok Izraelci ne osiguraju siguran prolazak osoblja organizacije. Izraelska vojska provjerava ove optužbe, prenosi CNN. (mp)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije