Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽAR U KOCKICI

'Crvena katedrala': Bivše sjedište CK SKH zapalilo se zbog smeća

Požar Kockice na Prisavlju
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/11
09.08.2019.
u 20:13

Vatrogasci su požar ugasili u manje od 10 minuta od zaprimanja prve dojave

Gust crni dim koji se iz zagrebačke Kockice na zagrebačkom Prisavlju dizao najmanje pedesetak metara u zrak zakrčio je u petak popodne nakratko telefonske linije zagrebačkih vatrogasaca koje je u samo nekoliko minuta nazvalo mnoštvo zabrinutih građana. Poznata zgrada od deset etaža u kojoj se nalaze Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstvo turizma planula je u petak oko 15.30 sati.

Gorjela je fasada zgrade, a vatrogasci su najprije dobili informaciju kako je do požara došlo nakon što se zapalio stiropor. Poslije se pokazalo kako ta informacije nije bila točna, nego da se najprije zapalilo smeće koje se nalazilo uz zgradu, a onda se vatra proširila na zaštitnu mrežu koja se nalazi duž građevinske skele koja je postavljena preko cijelog sjevernog pročelja zgrade na kojoj se trenutačno izvode građevinski radovi.

Vatrogasci su prvu dojavu o požaru zaprimili u 15.37 sati, već u 15.42 su bili na terenu i gasili vatru, a prije 15.47 sati požar su i ugasili. Na teren je najprije poslano osam vatrogasnih vozila u kojima je bilo ukupno 30 vatrogasaca, a nakon što je požar ugašen, kod Kockice je ostalo 15 vatrogasca s četiri vozila kako bi pomogli u raščišćavanju otpada koji je pred zgradom ostao nakon požara. Iako su se u trenutku izbijanja požara u i oko zgrade nalazili građevinski radnici, u požaru nitko nije ozlijeđen.

Inače, Kockica je jedna od poznatijih zagrebačkih građevina koja je zaštićena kao kulturno dobro, a sagrađena je 1968. godine. Ondje je bilo sjedište centralnih komiteta Saveza komunista Hrvatske i Saveza omladine Hrvatske te Glavnog odbora Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske zbog čega su je u žargonu nazivali i “crvenom katedralom”.

VIDEO Požar na zagrebačkoj Kockici

Ključne riječi

Komentara 24

UJ
ujo41
20:39 09.08.2019.

da tamo je.oduvijek prepuno smeća

MM
Mirko_Motika
20:27 09.08.2019.

kud smo došli da VL naziva komuniste smećem

DJ
DjD
20:23 09.08.2019.

Koja simbolika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije