Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Crobarometar: HDZ će osvojiti pet mandata, SDP tri

Crobarometar
Foto: Nova TV
1/3
24.05.2019.
u 19:59

Kako pokazuju rezultati istraživanja, HDZ u ovom trenutku može očekivati 28,2 posto potpore, a slijedi SDP s 20,1 posto. Zatim slijedi Živi zid, koji bi dobio 7,4 posto, dok Amsterdamska koalicija trenutačno osvaja 6,2 posto

HDZ na nedjeljnim izborima za Europski parlament osvaja pet, a SDP tri mandata, dok će po jedan mandat dobiti Živi zid, Amsterdamska koalicija te Most, ukazuje istraživanje Crobarometar Dnevnika Nove TV. Važno je istaknuti da istraživanje nije obuhvatilo završnicu, točnije zadnji tjedan kampanje, kada je ona i najdinamičnija.

Kako pokazuju rezultati istraživanja, HDZ u ovom trenutku može očekivati 28,2 posto potpore, a slijedi SDP s 20,1 posto. Zatim slijedi Živi zid, koji bi dobio 7,4 posto, dok Amsterdamska koalicija trenutačno osvaja 6,2 posto. Most bi prema istraživanju mogao dobiti 6,1 posto, a izborni prag prelazi još s 5,1 posto potpore i Nezavisna lista Mislava Kolakušića.

Ispod praga su Neovisni za Hrvatsku, koji imaju potporu od 4,6 posto, a Hrvatski suverenisti bi prema istraživanju dobili 4,2 posto. Po 3 posto osvajaju Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića te START Dalije Orešković. Ostale stranke zajedno imaju 12,1 posto.

Važno je reći da su se građanima kao mogućnost da biraju ponudile sve 33 liste koje se natječu na europskim izborima. 

Prema istraživanju, HDZ dobiva pet, dok SDP osvaja tri mandata, a po jedan mandat dobivaju Živi zid, Amsterdamska koalicija te Most.

Za dvanaestog zastupnika koji će pričekati odlazak Britanaca iz Europske unije, pa tek onda ući u parlament, bore se HDZ i Nezavisna lista Mislava Kolakušića.

Važno je napomenuti da i ostale liste koje trenutačno uživaju potporu od 3 posto i više također mogu biti u mogućnosti osvojiti jednog zastupnika, u slučaju da prijeđu izborni prag. 

Ključne riječi

Komentara 36

KA
karlodrago
20:35 24.05.2019.

Danas SDP-ovci na predizbornom skupu pjevaju pjesme o titu i partizanima pa se pitam koji će budala dati im glas.

PA
pax5
20:33 24.05.2019.

Prava anketa je u nedjelju...

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
21:09 24.05.2019.

Prije dva dana Muni-zaba na HTVu i toliko pouzdanoj anketi kaze HDZ 24,5% i pada,ovi danas kazu 28,2% onaj rezultat na N1 sa 34% je najblize istini.Eto ljevicarski anketara.Plenkovic je danas bija i govornik na skupu u Minchenu,to se josos nije desilo u HR povjesti.Sve za Zadar sve za HDZ zna se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije