Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Croatia Airlines: Pad bukinga do 20 posto

Croatia Airlines
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
03.03.2020.
u 21:37

Azijske aviokompanie odgađaju početak letenja ili smanjuju broj letova za Zagreb zbog COVID-19

Zbog novog koronavirusa azijske aviokompanije koje lete u Zagreb privremeno su otkazale ili smanjile broj letova za Zračnu luku Franjo Tuđman. Tako je Korean Air trebao u ljetnom redu letenja ove godine opet trebao povezivati Seul i Zagreb, od 31. ožujka, no u tom južnokorejskom avioprijevozniku su zbog epidemije koronavirusa odlučili odgoditi početak letenja na toj liniji za 23. travnja. Južna Koreja druga je u svijetu po broju zaraženih novim koronavirusom, a s jučerašnjim danom u toj zemlji oboljelih je bilo 4212.

Qatar smanjio broj letova

Korean Air je osim u Zagreb, odgodio početak letenja i u Milano te Istanbul, a na nekim linijama je smanjio broj letova. Isto je učinio i na brojnim drugim destinacijama diljem svijeta. Qatar Airways pak povezuje dva puta tjedno tijekom cijele godine Zagreb s Dohom, a u toj su se aviokompaniji zbog smanjenje potražnje za letovima, što je uzrokovano koronavirusom, odlučili u ožujku na liniji Zagreb – Doha otkazati pet letova. Zrakoplovi Emiratesa pak ponovno će od 29. ožujka povezivati Dubai i Zagreb, ali, prema neslužbenim informacijama, u prvih nekoliko tjedana to neće biti kako je bilo planirano sedam letova tjedno nego šest.

A da je zbog novog koronavirusa potražnja za letovima u padu jer ljudi izbjegavaju putovanja i odgađaju ih ako ona nisu nužna, potvrđuju i podaci o bukingu Croatia Airlinesa. Zrakoplovi hrvatske nacionalne aviokompanije ne lete prema izravno pogođenim područjima koronavirusom poput Kine, a njeni sezonski letovi između Zagreba i Milana, dakle sjeverne Italije, počinju tek u travnju. Stoga u Croatia Airlinesu kažu da zasad nisu imali storniranja letova uzrokovanih epidemijom. U Croatia Airlinesu navode da su im prihodovni rezultati letova obavljenih tijekom veljače u skladu s očekivanjima, no napominju da se posljedice cjelokupne situacije s koronavirusom logično osjećaju i u toj aviokompaniji.

GALERIJA Potvrđen i osmi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Croatia Airlines
1/14

– Tijekom veljače svjedočili smo određenom padu potražnje za putovanjima u ožujku i travnju te umjerenom padu potražnje za iduće mjesece, iz čega se vidi nada naših putnika vezana za vremenski odmak i popravljanje situacije s koronavirusom – kazali su nam u Croatia Airlinesu. Objašnjavaju da se negativni efekti u kratkoročnom razdoblju očituju u odustajanju od već ugovorenih, odnosno plaćenih putovanja te u izostanku bukinga, odnosno kupnje karata. A prema podacima koje smo dobili iz Croatia Airlinesa, pad potražnje mjerljiv izostankom bukinga za letove hrvatske aviokompanije iznosi, ovisno o tjednima, od šest do čak 20 posto.

– No situacija se tu očekivano može mijenjati i u pozitivnom i u negativnom smjeru, kako se budemo približavali datumima letova, a ovisno o tome hoće li prisutnost virusa jačati ili slabjeti – poručuju iz hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika.

Nema ograničenja putovanja

U ovom tjednu Croatia Airlines bilježi pad bukinga od 17 posto, kako u domaćem tako u međunarodnom prometu. Hrvatska s osam zaraženih koronavirusom ne ubraja se u izravno pogođena područja zahvaćena tim virusom kao što su Kina, Južna Koreja, Iran, Italija, Singapur i Hong Kong. Putovanje u te zemlje inače se ne preporučuje.

No zbog koronavirusa neki ipak izbjegavaju dolazak u Hrvatsku pa je tako prof. dr. Goran Lauc kazao da su u njegovu tvrtku Genos zbog koronavirusa odbili doći Amerikanci, koji su trebali instalirati stroj. Na stranicama američkog State Departmenta jasno je navedeno da trenutačno nema ograničenja putovanja u Hrvatsku.

VIDEO Intervju sa znanstvenikom Igorom Rudanom o koronavirusu

Komentara 3

AL
Alen10312
16:21 04.03.2020.

CA je u stalnom trendu pada prometa.Da ne govorim dalje o zracnoj luci Franjo Tudman koja je prazna vecinu dana, jer ta ista CA pokusava na silu drzati monopol u Zagrebu, uzivajuci povlastice od zracne luke koje ostali avioprijevoznici nemaju.Jeste li se ikad zapitali zasto iz Zagreba nema low cost kompanija loje prometuju ? Razlog je i vise nego ocit..

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
23:06 03.03.2020.

Treba ici Adria Airways-om...

SA
samoborka
22:06 03.03.2020.

A kaj je to buking???????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije