Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO DEMOSKOP

HDZ je i dalje uvjerljivo prvi. Domovinski pokret drastično pao zbog unutarnjih sukoba

Foto: CRO demoskop/RTL
1/11
05.09.2021.
u 18:56

Na ljestvici najnegativaca vrh i dalje drži premijer Plenković s 24,2 posto, a pad negativnog doživljaja još je izraženiji kod predsjednika Republike Milanovića

Ljeto je bilo dugo i toplo, ali politički i više nego zanimljivo. Kako građani ocjenjuju sve što se dogodilo stoji u CRO Demoskopu za rujan koji donosi RTL u suradnji s Promocijom plus. 

Napominjemo, istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 1300 ispitanika od 1. do 3. rujna 2021, a standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto

Najveći udarac podnio je Domovinski pokret i njihov bivši predsjednik Miroslav Škoro, a sapunica koja je započela sa statusom o odlasku dugo je zabavljala javnost. Kaos u SDP-u kojem se ne nazire kraj dovelo je do toga da im se Možemo! još i više približio. 

HDZ je već uobičajeno prvi izbor i to s još izraženijom prednošću u odnosu na druge stranke, njih bira nešto više od 27 posto građana (27,4 posto u prethodnom mjerenju u srpnju). SDP-ov rejting pada u odnosu na srpanj, a u novu saborsku sezonu vraća se s manje od 18 posto potpore (u odnosu na 18,7 posto u srpnju). Prednost pred Možemo! u okviru je statističke greške.

Možemo! nastavlja rasti - sada su na 17,2 posto, u odnosu na 16,9 posto u srpnju.

Zahvaljujući rijetko viđene drame u Domovinskom pokretu raste i MOST. Sada su na 7,7 posto (u srpnju su bili na 4,8 posto) dok  Domovinski pokret bilježi nikad lošiji rejting - ispod su četiri posto, a od početka sukoba u stranci izborna podrška gotovo je prepolovljena.

Foto: CRO demoskop/RTL

Slijedi FOKUS (rujan - 1,9 posto, srpanj - 1,3 posto), pa CENTAR (rujan - 1,8 posto, srpanj - 1,2 posto), HSS (rujan - 1,5 posto , srpanj - 1,5 posto), pa IDS (rujan - 1 posto, srpanj - 1,2 posto) - svi oni imaju niske rejtinge, a još niža je potpora svih ostalih političkih stranaka kojih brojčano ne manjka, ali očito su građani njima oduševljeni jer ih je gotovo 14 posto neodlučno.

Najpozitivniji političari

Na ljestvici najpozitivnijih političara  vrh i dalje drži predsjednik Zoran Milanović. Nakon trenda pada rejtinga sredinom godine sada je vidljiv rast. Gotovo 19 posto smatra ga najpozitivcem (prema 17,5 posto iz prethodnog mjerenja u srpnju).

Drugi je premijer Plenković kojeg bira 16,4 posto, nešto manje nego u srpnju kada je bio na 17,1 posto. Treću poziciju zadržao je zagrebački gradonačelnik Tomašević uz doduše dva postotna boda manje nego u srpnju (ima 12,8 posto u odnosu na 14,9 posto iz srpnja). Svi ostali su daleko od vodećeg trojca, pa tako i četvrti - ministar financija Zdravko Marić (rujan - 2,5 posto, srpanj - 1,7 posto).

Foto: CRO demoskop/RTL

Šef SDP-a Peđa Grbin je najpozitivac za tek 2,2 posto ispitanika, slijedi MOST-ov Marin Miletić, pa ministar zdravstva Vili Beroš i Božo Petrov - sva trojica s istim rejtingom od 0,9 posto (Miletić je u srpnju imao rejting 0,2 posto, Beroš 0,8 posto, a Petrov 1,8 posto).

U top deset stigao je i Miro Bulj, ali i bivši predsjednik Ivo Josipović, a baš isti, nikad niži rejting ima i Miroslav Škoro - sva trojica na 0,7 posto. Nitko raste - da je on najpozitivniji političar misli gotovo 22 posto ispitanika.

Najnegativniji političar

Na ljestvici najnegativaca vrh i dalje drži premijer Plenković s 24,2 posto, a pad negativnog doživljaja još je izraženiji kod predsjednika Republike Milanovića kojeg sad negativno doživljava 14,1 posto građana u odnosu na srpanjskih 19,7 posto.

Rast negativnog doživljaja očekivano je vidljiv kod Miroslava Škore koji je treći najnegativac s 6,4 posto, a njega slijedi Gordan Jandroković s 2,7 posto, pa Milorad Pupovac (rujan - 2,7 posto), Zlatko Hasanbegović i Peđa Grbin s istim rejtingom od 2,1 posto 

Više je građana koji zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića vide u negativnom svjetlu s izborom od 1,7 posto, što je razlika na srpanj kada je ta brojka bila na 0,5. Tu je još i Vili Beroš s 1,6 posto, srpanj - 1,7 posto), a da su negativni svi poručuje gotovo 13 posto ispitanika.

Foto: CRO demoskop/RTL

Ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora

Pantovčak je ocijenjen s trojkom (3,09 u odnosu na 2,90 u srpnju), za "dobar" Vladi jako malo nedostaje (2,44 u odnosu na 2,40 u srpnju), a Parlament koji se odmara od srpnja dodatno je snizio prosječnu ocjenu (2,15 prema 2,20 iz srpnja).

Najvažnije teme i smjer kretanja zemlje

Odlična turistička sezona i spajanje konstrukcije Pelješkog mosta najvažnije su ljetne teme građanima, pa su kod smjera kretanja zemlje nešto optimističniji (rujan - 23,0 posto, srpanj - 22,4 posto), no i dalje gotovo 62 posto ispitanika smatra da idemo u pogrešnom smjeru (62,5 posto u srpnju).

Komentara 46

Avatar Asterix
Asterix
20:54 05.09.2021.

HDZ je u konstanti jer upravo toliko je izmišljenih radnih mjesta, mirovina i lažnih invalidskih braniteljskih mirovina.

SO
Sir Oliver
22:32 05.09.2021.

Jadna je zemlja bez buducnosti u kojoj je najpopularnija stranka upravo ona koja je bez milosti opljackala zemlju i srozala je na nivo najsiromasnije clanice EU. Borio sam se za ovu drzavu i bio i teze ranjen, ali imam samo jednu poruku: mladi, bezite van i ne osvrcite se niti jednom iza sebe!

Avatar ajeto
ajeto
19:09 05.09.2021.

Gebels je izmislio ispitivanje javnog mijenja.Njegovi nikad ne odustaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije