Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEK NAKNADNO OTKRILI

Masakr umalo bio još veći: Pronašli bombu od 2 metra na aerodromu u Šri Lanki

Foto: DINUKA LIYANAWATTE/REUTERS/PIXSELL
1/13
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.04.2019.
u 21:00

AFP javlja kako je u posjedu dokumenata koji pokazuju da je šef šrilanske policije Pujuth Jayasundara prije deset dana izdao upozorenje vodstvu sigurnosnih snaga o mogućem napadu bombaša samoubojica na crkve.

Nekoliko sati nakon serije eksplozija u Šri Lanki, policija je pronašla bombu na glavnom aerodromu u toj zemlji. Bomba je otkrivena prilikom rutinske kontrole aerodroma i uništena je na siguran način.

- Otkrivena je plastična cijev koja je bila dugačka skoro dva metra i koja sadrži eksploziv - rekao je glasnogovornik zračnih snaga Gihan Seneviratne, prenosi Metro.

U nekoliko crkava i hotela u Colombu, Šri Lanka, odjeknulo je nekoliko eksplozija na sam Uskrs, javljaju lokalni mediji, a potvrdile su vlasti. Neki mediji javljaju da je riječ o osam eksplozija, a CNN javlja da su tri odjeknule u crkvama, a dvije u luksuznim hotelima. 

- Imamo informaciju iz bolnica o 207 mrtvih. Prema toj informaciji do sada je 450 ranjenih ljudi primljeno u bolnice - rekao je policijski glasnogovornik Ruwan Gunasekera novinarima u Colombu.

Prema ranijim informacijama 12 poginulih su stranci, rekli su dužnosnici, a prenosi agencija dpa. Prema agenciji France Presse poginulo je 35 stranaca, pozivajući se na policijske izvore.

Eiffelov toranj će od ponoći ugasit svjetla kako bi odao počast žrtvama napada na Šri Lanci, prenosi CNN.

Ministar obrane Ruwan Wijewardene rekao je da su počinitelji identificirani te da se radi o vjerskim ekstremistima. Rekao je i da je uhićeno sedmero ljudi. Jedan dužnosnik rekao je da se vjeruje da su dvije eksplozije djelo bombaša samoubojica. 

Brojke koje govore o stradalima rastu gotovo iz minute u minutu. Nešto prije 11 sati policija je javila kako se dogodila i sedma eksplozija, a za pola sata i osma u glavnom gradu, Colombu. Zasada nema više informacijama o posljednje dvije eksplozije. 

1/17

U terorističkim napadima prema zasad dostupnim informacijama nema hrvatskih državljana, javlja ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a hrvatski državni vrh izrazio je sućut narodu i vodstvu te otočne države. 

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem nadležnog veleposlanstva u New Delhiju te hrvatskog počasnog konzula u kontaktu s nadležnim institucijama Šri Lanke", reklo je ministarstvo za Hinu i dodalo kako prema zasad dostupnim informacijama među stradalima nema hrvatskih državljana.

Ministarstvo je istaknulo i kako ima informaciju o nekoliko hrvatskih državljana koji trenutno borave na Šri Lanki koji su stupili u kontakt s počasnim konzulom. Riječ je o 6 odraslih i dvoje djece.  

Među poginulim strancima su državljani SAD-a, Velike Britanije i Nizozemske.

AFP javlja kako je u posjedu dokumenata koji pokazuju da je šef šrilanske policije Pujuth Jayasundara prije deset dana izdao upozorenje vodstvu sigurnosnih snaga o mogućem napadu bombaša samoubojica na crkve.

Čini se kako su eksplozije koordirane, javlja RT, a dogodile su se u 8:45 sati ujutro po lokalnom vremenu. 

Pogledajte video:

Prvotna izvješća govorila su o šest eksplozija, tri u katoličkim crkvama u kojima se slavio Uskrs i tri u hotelima s pet zvjezdica,

Foto: Facebook/RTL

Jedna od pogođenih crkava, Crkva sv. Sebastiana u Negombu sjeverno od Colomba, objavila je fotografije razaranja unutar crkve na svojoj Facebook stranici na kojoj se vidi krv na klupama i podu te zatražila pomoć javnosti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za eksplozije još nitko nije preuzeo odgovornost.

Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekera potvrdio je da je riječ o eksplozijama, od kojih su se neke dogodile u glavnom gradu. Većina ozlijeđenih prevezena je u bolnicu u glavnom gradu, javlja CNN.

"Mnogo je stradalih, među njima i turisti, objavio je na Twitteru ministar ekonomije Harsha de Silva, a nakon što je posjetio dva mjesta na kojima su se dogodile eksplozije. 

"Prizori su strašni, vidio sam mnogo dijelova tijela svuda naokolo. "

 

 

Službe spašavanja i liječničke ekipe su na mjestu događaja. 

 

Fotografije na društvenim mrežama pokazuju nastali kaos i razrušene objekte.

Strahuje se da će te brojke stradalih rasti.  

Komentara 105

Avatar dzambo
dzambo
07:42 21.04.2019.

E sad da vidimo kak ce ''svjetske'' medije reagirat na ovo.....i hoce li biti slicno il cak malo bolje nego ono u New Zelandu....il ce se bavit sa ovim jedno sat-dva i gotovo....nima vise izvjestavanja....

Avatar niwrad
niwrad
08:05 21.04.2019.

To je posljedica tihog rata kojeg protiv katolika vode zapadne političke elite i njihove sluge u formi MS medija i ljevičara maskiranih u civilne udruge, te otvorenog rata kojeg protov katolika vode saveznici gore spomenutih, tj. muslimanski okupatori i fanatici.

MO
morejeslano
07:55 21.04.2019.

VL taj upitnik kod naslova "Napad na kršćane" je nepotreban i uvredljiv za sve kršćane! Sramota!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije