Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza

Crni scenarij na istoku Hrvatske: Prijeti li Slavoniji novi val otkaza?

Borovo
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
15.04.2014.
u 15:15

Crne brojke na HZZ-u donekle bi tijekom ljetnih mjeseci ipak mogla popraviti sezonska zapošljavanja na Jadranu.

Iako je gospodarska situacija u Vukovarsko – srijemskoj županiji iznimno teška, pri čemu broj nezaposlenih raste iz mjeseca u mjesec, istoku Hrvatske narednih mjeseci prijeti novi val otpuštanja zaposlenih.

Crni scenario otkaza započeo je sa otkazima radnicima na određeno vrijeme u županjskoj tvornici kombajna Same Deutz-Fahre Žetelice. U toj tvrtki, radi krize u Ukrajini koja je dovela do smanjivanja plana proizvodnje, ugovori na određeno vrijeme neće biti produženi za stotinjak radnika. Svi oni će sa istekom ugovora ponovno morati na Zavod za zapošljavanje.

Iz Županje dolaze najave i o mogućim otpuštanjima u tamošnjoj Sladorani. Radnici još uvijek o tome ne govore puno ali navodno da su sve češće priče da će doći do restrukturiranja tvrtke i smanjivanja broja nezaposlenih. Zaposlenima u Sladorani utjeha bi trebala biti činjenica da će, ukoliko dođe do toga, onima koji se odluče na odlazak biti isplaćivane i otpremnine.

Ovim dvjema tvrtkama iz Županje treba dodati i najavu 70-ak otkaza u Šumariji Vinkovci. I oni bi, unatoč dobiti iz prošle godine, trebali dobiti otpremnine.

Prema riječima predsjednika Hrvatskog sindikata šumarstva Željka Kalauza „na meti“ su šumarski inženjeri, šumarski tehničari i drugo administrativno osoblje.

– Sindikat se svakako protivi najavi otpuštanja tim prije što se radi o javnom poduzeću koje je na razini Hrvatske prošle godine ostvarilo dobit od 200 milijuna kuna. Šumarija Vinkovci u isto vrijeme zabilježila je dobit od 61 milijun kuna, rekao je Kalauz najavljujući da će uputiti dopis Nadzornom odboru Hrvatskih šuma u kojem će tražiti širu raspravu.

Još krajem prošle godine i nedavno imenovani predsjednik Uprave Borova Gordan Kolundžić najavio je mogućnost 200-ak otkaza u ovoj vukovarskoj tvrtki. Kolundžić je tada najavio da će Borovo zadržati poslove u kožnoj i gumenoj obući kao i trgovačkoj mreži. Ostale sestrinske tvrtke bi trebale pronaći strateške partnere pri čemu se pojavljuje višak od 200-ak radnika.

Ovim tvrtkama treba dodati i niz građevinskih tvrtki koje su proteklih mjeseci otpustile radnike ili još o tome razmišljaju. Crne brojke na HZZ-u donekle bi tijekom ljetnih mjeseci ipak mogla popraviti sezonska zapošljavanja na Jadranu. Poznato je da već godinama na stotine osoba, najvećim dijelom mladih, odlaze trbuhom za kruhom na Jadransko more.

>>Naš je jedini grijeh što smo zaposleni za vrijeme Ronka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije