Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogledajte animaciju

Crna rupa progutala planet 14 do 30 puta veći od Jupitera

crna rupa (1)
Screenshot Youtube
10.04.2013.
u 12:01

Teleskop europske svemirske agencije ESA prvi je uočio 47 milijuna svjetlosnih godina udaljen događaj u svemiru nakon što su znanstvenici primijetili bljesak X zraka kako dolazi iz galaksije NGC 4845

Nakon desetljeća hibernacije, uočena je crna rupa u galaksiji NGC 4845 kako se budi i guta objekt za koji se pretpostavlja da je ili dio planeta ili propale zvijezde poznate kao 'smeđi patuljak' , piše CNET.

Teleskop europske svemirske agencije ESA prvi je uočio 47 milijuna svjetlosnih godina udaljen događaj u svemiru nakon što su znanstvenici primijetili bljesak X zraka kako dolazi iz galaksije NGC 4845. Isti događaj potvrdili su NASA-ini i japanski opservatoriji.

Utvrdili su kako je riječ o događaju koje je na svom maksimumu bio u siječnju 2011. godine te koji je prosvijetlio galaksiju 1000 puta, što je omogućilo astronomima da ga zabilježe. Galaksiji je trebalo godinu dana da se vrati u normalu.

Crna rupa u toj galaksiji veličine je 300.000 Sunca, a progutala je objekt koji je od 14 do 30 puta veći od veličine Jupitera. Objekt te veličine mogao bi biti smeđi patuljak, ali i planet koji se crnoj rupi približio zbog gravitacijskog poremećaja.

Pogledajte animaciju kako to izgleda. 

>> U 2012. otkrivene najmasivnija crna rupa i najudaljenija galaksija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije