Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papiri ne lažu

Crna knjiga RNK Split braću Žužul stajati će glave

'04.01.2012., Zagreb - Privodjenje na ispitivanje nogometnih sudaca na USKOK.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
1/3
07.01.2012.
u 12:00

Snježana Blažević, bivša računovotkinja kluba je istražiteljima predočila dio dokumentacije iz RNK Split

Snježana Blažević, bivša računovotkinja RNK Splita, prema neslužbenim informacijama, predočila je istražiteljima dio dokumentacije koja se odnosi na poslovanje nogometnog kluba imotske braće Slavena i Joze Žužula, vlasnika građevinske tvrtke Skladgradnja. Blaževićeva je, podsjetimo, u srijedu uhićena u nastavku istrage o posebno mutnim poslovima u nogometnom svijetu, zajedno s Nenadom Pralijom, bivšim sportskim direktorom kluba, i Špirom Barbarićem, tajnikom kluba, zbog zloporaba u gospodarskom poslovanju i davanja mita.

Raskrinkati do srži

Dok je spomenutoj dvojici sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke, bivša računovotkinja kluba brani se sa slobode. To ne znači da je oslobođena sumnje u moguće sudjelovanje u činjenju kaznenog djela, već je očito istražiteljima dovoljno toga rekla pri iznošenju svoje obrane koju je, čini se, potkrijepila i dokazima. Uhićenje nekadašnje računovotkinje RNK Split, dakle osobe koja je bila dobro upućena u načine financiranja kluba, zbog toga podsjeća na priču o stavljanju lisičina na ruke Branki Pavošević, bivšoj šefici računovodstva HDZ-a, ključnoj osobi koja je istražiteljima potvrdila da je u stranci funkcionirao crni fond kojim je stranačkim dužnosnicima i osobama povezanim s HDZ-om isplaćivan prljavi novac koji nije bio zabilježen nigdje u knjigovodstvu stranke.

Moglo bi se tako lako dogoditi da će moćnu braću Žužul, koji su već dulje vrijeme posebno zanimljivi policiji i USKOK-u, na kraju skupo stajati "brbljanje" njihove bivše računovotkinje u USKOK-u. Nije tajna da se poslovni uspon Žužulovih za mandata Ive Sanadera želi raskrinkati do srži. Iz tog je razloga, podsjetimo, Slaven Žužul već završio tri puta iza zatvorske brave. Bio je uhićen dva puta zbog sumnjivih poslova u vezi s cestogradnjom – zbog afere bojenja tunela Sveti Rok i Mala Kapela i sklapanja posla s Autocestom Rijeka – Zagreb zbog kojeg je ta državna tvrtka oštećena za 12 milijuna kuna – te izvlačenja novca iz Brodosplita.

Nogomet uzdrman

S obzirom na to da je imala uvid u financije braće Žužul, bivša bi računovotkinja mogla postati ključna osoba koja bi tužiteljima, baš poput Pavoševićeve, mogla razotkriti načine financiranja kluba, a ovisno o širini njezinih saznanja, možda i Skladgradnje, tvrtke koja je s HAC-om sklapala milijunske poslove za gradnje autocesta, još uvijek poprilično tvrdim orahom za istražitelje.

Uhićenje Pralije, Barbarića i Blaževićeve poprilično je uzdrmalo nogometnu scenu, no prema nekim interpretacijama, namještanje utakmice protiv Karlovca nije toliko bitno, koliko je bitno cjelokupno poslovanje nogometnog kluba Žužulovih.

Ova teza nije nimalo čudna jer moglo bi se na kraju ustanoviti da je, na primjer, dio novca izvučen iz državnog sektora za račun cestogradnje na kraju završavao u RNK Splitu.

Kako bilo, Žužulovima nije svejedno s obzirom na to da se u kuloarima opet spominje da bi, ovisno o sadržaju iskaza ovo troje uhićenih, netko do njih mogao završiti iza zatvorske brave. Jedan brat takvog iskustva već ima, a drugi do sada još nije bio pritvaran.

Komentara 6

KA
katasteko
12:21 07.01.2012.

A što bi trebalo Za pljačkdžave dobiti pohvale,je li. ??? Bandite na bandere !!!

DU
Deleted user
13:09 07.01.2012.

Neovisno o ovom slučaju, gdje drž. odvjetnik Bajić ima neki svoj pik na sugrađane pa se koristi i nogometom, samo da im metne lisice na ruke, treba zaključiti da u RH nema prostora za isplate astronomskih svota igračima u skladu s zakonima RH odnosno da svi klubovi moraju raditi djelomično i na crno jer tko bi naplaćao sva davanja i sve obveze. Tako je bilo i prije u SFRJ da su klubovima progledavali kroz prste. Previše se tu novca okreće, previše emocija, pa nadodajte još kladionice danas - tko nema prljave ruke taj nije nikad vidio izbliza kako funkcioniraju sportski klubovi. Igrači su cash gotovani! Ako ne dobije, neće igrati, sabotira igra ili odlazi u drugi klub. Plus još gomila sumnjivaca oko tih klubova i tzv. gazdi kao što je onaj rukometni 150 kilaš ili znani feudalac izuzetno kratkog fitilja. Lijepo od Bajića što se fokusirao na Žužule, ali nema veće nepravde od selektivne provedbe zakona!

ŠI
šimuka
13:13 07.01.2012.

Kako stvari stoje,braći i nije trebala naka naročita pamet da bi uspjeli.Bili su samo dobro umreženi.Ali ,vrag i prebrzo dođe po svoje.Nažalost ,Hrvatska je i prepuna Žužulića .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije