Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPAK BLAGO OPADANJE

Crna bilanca iz Italije: 602 novih preminulih, opao broj novih zaraženih. 'Vidimo svjetlo na kraju tunela'

Koronavirus u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
23.03.2020.
u 19:16

Talijanski premijer Guiseppe Conte izjavio je u subotu kako je pandemija koronavirusa najveći izazov za Italiju od Drugog svjetskog rata.

Zbog izuzetno velikog broja slučajeva zaraženih i umrlih, Italija je europsko žarište pandemije koronavirusa. U posljednja 24 sata u Italiji je umrla 602 osoba. To je manji broj umrlih od onih prethodnog dana kada ih je bilo 651. Broj zaraženih je također u padu.

U posljednja 24 sata broj zaraženih je povećan za 3.780 osoba u odnosu na povećanje broja zaraženih prethodnog dana kada je povećanje iznosilo  3.957 osoba u odnosu na prethodni dan. Ukupno zaraženih ima 50.418 osoba, a onih koje su ozdravile ima 7.432, dok je umrlo ukupno  6.077 osoba.

Sveukupno od početka epidemije u Italiji su zaražene 63.927 osobe, rečeno je na konferenciji civilne zaštite za novinare.
Spram posljednjih brojeva, može se videjti da je broj zaraženih i umrlih u padu, kazao je Angelo Borrelli, povjerenik za hitne slučajeve. 

Koronavirus u Italiji
1/12

"Danas opet imamo trend pada broja zaraženih i umrlih  - kazao je vijećnik za socijalnu skrb iz Lombardije Giulio Gallera - možemo reći da je ovo prvi pozitivan dan, no nije vrijeme da pjevamo niti proglašavamo pobjedu, ali napokon vidimo svjetlo na kraju  tunela".

Ne bi li vidjeli prave učinke potpune karantene u Italiji, valja pričekati do 4. travnja,  jer su restriktivnije mjere usvojene 11. ožujka, nakon onih od prvih 9. ožujka, procjena je fizičara Giorgija Parisija, stručnjaka za složene sustave Sveučilišta Sapienza u Rimu i Nacionalnog instituta za nuklearnu fiziku (Infn).

Talijanski pacijent 1 je otpušten je danas iz bolnice. Mattia, 38-godišnjak iz Codogna za kojeg se vjeruje da je prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Italiji, hospitaliziran je uvečer 19. veljače je,  bio je u teškom stanju a tek 9. ožujka počeo je samostalno disati.  

-  Možete preboljeti ovu bolest, ja sam imao sreće jer sam izliječen. Ostanite kod kuće jer možda nema liječnika koji će vas spasiti -  poručio je Mattia. 
.

Inače, Italija je, nažalost i dalje prestiže Kinu kada se radi o broju zaraženih zdravstvenih djelatnika. Naime, u Italiji  sada ima 4.824 zaraženih zdravstvenih radnika, što je dvostruko više od Kine. Broj liječnika koji su umrli od koronavirusa porastao je na 19.
Ono s čime se posebno bori Italija je nepoštivanje mjera izolacije i ostalih mjera karantene.

Stoga su Talijani odlučili koristiti dronove za nadgledanje kretanja građana. Dronove će koristiti lokalna policija, a u to ime 'prepravljeni' su i zakoni,  mjera će, za sada, vrijediti do 3. travnja. Na sutrašnjem sastanku ministara razgovarat će se i o oštrijim mjerama za prekršitelje karantene. Prema nekim izvorima, priča se o novčanoj kazni koja bi mogla biti oko 2.000 eura, prenosi talijanska državna agencija ANSA..

Broj osoba pod nadzorom od 11. do 22. ožujka popeo se na 2.016.318 , dok je 92.367 osoba prijavljeno zbog kršenja odredbi   973.799 tvrtki je prekontrolirano i prijavu je zaradilo  2.277 vlasnika, prenosi ANSA.

Podsjećamo, kako bi se smanjio broj, Italija je proglasila karantenu na cijelom svojem području te donijela brojne mjere. U subotu talijanski premijer Guiseppe Conte objavio je kako je Vlada donijela odluku prema kojoj zatvaraju se sve proizvodne aktivnosti koje nisu nužne u pokušaju da uspore pandemiju koronavirusa.  Prehrambene trgovine, banke, pošte i ljekarne ostale su otvorene, a Conte je naglasio kako je ovo 'najveći izazov od Drugog svjetskog rata'.

Brojne zemlje poslale su pomoć Italiji. Službeni Kremlj poslao je devet aviona punih medicinske opreme i vozila za dezinfekciju, dok iz Kube stižu liječnici koji će pomoći svojim talijanskim kolegama u borbi protiv koronavirusa. 

>>>Tema: Koronavirus
 

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
19:50 23.03.2020.

To znaci da treba proci 10 dana stroge karantene, da bi se vidili prvi dobri rezultati..

Avatar Edgedancer
Edgedancer
18:43 23.03.2020.

Ako opada i broj zaraženih i broj mrtvih, onda su to dobre vijesti, i daj Bože da je tako. Držite strogu karantenu još, da se ljudi ne bi prerano opustili.

AJ
ajdebretineseriii
21:02 23.03.2020.

Ima li i jedan od preminulih da je bio bolestan samo od korona virusa ili su bas svi imali hrpendu drugih bolestina , pa im korona dosla ko kap koja je prelila casu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije