Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETNJA Neočekivani upad vehabija uznemirio župnika i katoličke vjernike u Sarajevu

Crkvu od vehabija čuva policija

24.11.2008.
u 23:00

Nakon što je sarajevska policija uhitila dvojicu vehabija koji su u subotu navečer pokušali ući u katoličku crkvu Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu, župnik don Ivan Ravlić i katolički vjernici očekuju potpuno rasvjetljavanje cijelog slučaja.

Bradonje stigli u noći
Dvojica muškaraca s bradama i potkraćenim hlačama pozvonila su u subotu navečer na vrata.

Tražili su da razgovaraju sa svećenikom i vide unutrašnjost crkve. Kada ih on nije htio pustiti unutra, kazali su da im smeta crkveno zvono.

Don Ivan Ravlić o svemu je obavijestio policiju i predao im videokasete sa snimkama nadzornih kamera na kojima se vide nepozvani gosti.

Policija je brzo reagirala, uhitila dvojicu vehabija te pojačala osiguranje u blizini crkve.

– Taj događaj je ozbiljna stvar, jer do sada vehabije nikada nisu dolazili u župske urede - priča nam don Ivan Ravlić i nastavlja:

- Znalo je i prije u crkvu dolaziti nepoželjnih osoba, ali ovakvo što se nije dogodilo.

Ja sam znao i u večernjim satima ljude puštati u crkvu. No, ovaj put sam imao neku intuiciju da su to lopovi i da ih ne treba puštati unutra. Ovo je za mene jedno vrlo negativno iskustvo i sigurno ću sada biti znatno pažljiviji. Znate kako je to, zbog lopova čovjek i prema poštenima biva drukčiji – priča nam don Ravlić.

Planirali skrnavljenje
On pretpostavlja da su vehabije htjeli provaliti u crkvu, te da bi ga, da im je to pošlo za rukom, vjerojatno premlatili i, kako kaže, tko zna što još radili po crkvi. Iako je pohvalio policiju zbog brze i efikasne reakcije, župnik je odlučno opovrgnuo policijske tvrdnje da je jedan od dvojice vehabija koji su došli na vrata crkve malodobnik.

Videozapis, kaže on, nedvojbeno dokazuje da nisu u pitanju malodobnici.

Inače, župna crkva u Novom Sarajevu proteklih je godina bila više puta na meti lopova.

Prvo je iz crkve ukraden veći novčani iznos, a prošle godine zabilježen je i pokušaj skidanja oluka s crkve. Počinitelji tih kaznenih djela do danas nisu otkriveni.

– Sigurno je da svaka ovakva situacija djeluje na vjernike - priča nam don Ivan Ravlić.

Prije nekoliko mjeseci imali smo incident u kojem je kamenovana kuća jednog od župljana. Policija je tvrdila da to nije bio nacionalno ili vjerski intoniran incident, ali ja tvrdim da jest, jer što drugo možemo zaključiti kada se od 140 kuća u ulici napadne baš ona jedna koja pripada katoliku – kaže župnik Ravlić.

Tijekom jučerašnjeg dana župnu crkvu u Novom Sarajevu obišli su predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske te talijanski tim EUFOR-a. Takođe u obilasku su bili i predstavnici županijskog Ministarstva unutarnjih poslova. Pojačano policijsko osiguranje i dalje je na snazi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije