Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIJA ZA URES

Crkvi ne smeta kip muslimana

Ahmed
AFP
07.09.2010.
u 15:44

Na srednjovjekovnoj lyonskoj katedrali, majstor klesar je po staroj tradiciji na vodorigu (gargojlu) stavio lice svog kolege - koji je musliman. Nekim nacionalističkim organizacijama to je zasmetalo, ali ne i Crkvi.

Prilikom obnove lyonske katedrale sv. Ivana Krstitelja (Cathédrale Saint-Jean-Baptiste de Lyon) klesar Emmanuel Fourchet odlučio je poštivati tradiciju koja datira još od dvanaestog stoljeća i na novu gargojlu tj. vodorigu, umjetnički obrađen ispust za kišnicu, uklesati lice svog kolege, kao što i sve ostale gargojle na toj katedrali imaju lica klesara koji su na katedrali radili.

Pri tome Fourchetu nije smetalo što je njegov kolega, 59-godišnji Ahmed Benzizini, musliman; štoviše, vodoriga s njegovim likom dobila je nadimak "Ahmed" i uz nju je uklesano, na arapskom i francuskom, "Alahu ekbar, Bog je velik".

– Ja sam Francuz i pobožan musliman i oduvijek sam radio na povijesnim spomenicima. Mogu raditi i na džamijama i sinagogama, ako treba. Ja jako poštujem sva sveta mjesta – izjavio je majstor Ahmed.

Njegov lik na katedrali zasmetao je desničarkoj grupi Les Jeunes Identitaires Lyonnais koja se bori za "etnički i kulturni identitet" regije i na čijoj se internetskoj stranici našla izjava:

– Dok je u mnogim muslimanskim zemljama kršćanstvo zabranjeno i kršćani progonjeni, muslimani komotno preuzimaju naše crkve u dosluhu s katoličkim vlastima.

Katoličke vlasti odgovaraju da njima vodoriga Ahmed ne smeta, jer su od pamtivijeka ukrasi na crkvama poput vodoriga odražavali, često na humorističan način, društvo koje ih okružuje, a može li biti boljeg simbola suživota od muslimanske vodorige? Crkveni glasnogovornik Pierre Durieux izjavio je:

– Nije bilo crkvenog protivljenja, kao ni izričita odobrenja. Kroz povijest su vodorige oduvijek bile profani kipovi koji su se koristili za ironiju i satiru. U svakom slučaju, vodorige se nalaze izvan crkve, a ne u njoj.

Komentara 5

Avatar zanusi13
zanusi13
15:52 07.09.2010.

Baš mu je frend ljepotan... lol

MA
Mayhaelo
18:48 07.09.2010.

Odakle ljudima ******* živaca da se kolju oko ovako nevažnih stvari.

RI
Riznica
00:33 08.09.2010.

– Dok je u mnogim muslimanskim zemljama kršćanstvo zabranjeno i kršćani progonjeni, muslimani komotno preuzimaju naše crkve u dosluhu s katoličkim vlastima. --------------------------------------------------- Koji su ovo crkveni lazovi, pa ako istinu govorite recite u kojim muslimnskim zemljama je zabranjeno krscanstvoo ????? Zasto uvijek koristite laz kao argument !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije