Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DON IVAN GRUBIŠIĆ:

'Crkvene zgrade se oblažu oniksom dok narod kopa po smeću'

don ivan grubišić
Patrik Macek/PIXSELL
11.12.2013.
u 15:52

Don Ivan Grubišić predlaže ukidanje vjeronauka u školama te njegovo vraćanje u Crkvu

Don Ivan Grubišić upozorio je danas da Katolička crkva dobiva velik novac od hrvatske države bez obveze podnošenja transparentnog izvještaja o tome na što ga troši, pa zbog toga, te teške gospodarske situacije smatra da bi država ili Crkva trebala pokrenuti reviziju ugovora sa Svetom Stolicom. U sklopu te revizije predlaže i ukidanje vjeronauka u školama te njegovo vraćanje u Crkvu, ali i uvođenje posebnog poreza za vjernike.

- Država Crkvi plaća godišnje oko milijardu kuna, od čega 250 milijuna za nadoknade za nacionaliziranu crkvenu imovinu, a 600 milijuna za plaće katehetama. Mislim da bi to trebala plaćati Crkva. Nedopustivo je da se crkvene zgrade oblažu oniksom dok narod raskapa po kantama za smeće – komentirao je don Grubišić na konferenciji za novinare u Saboru te podsjetio da u sva četiri ugovora sa Svetom Stolicom stoji klauzula po kojoj se oni mogu mijenjati ako se prilike promijene.

Ako u dogledno vrijeme njegova inicijativa ne bude prihvaćena, a nije precizirao koje bi to vrijeme bilo, najavljuje prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma na kojem bi se građane pitalo jesu li za reviziju ugovora.

>> Don Ivan Grubišić zahtijeva crkveni porez za vjernike

Komentara 19

Avatar abakus
abakus
17:05 11.12.2013.

Hajde, hajde... U školama su taman u tijeku dogovori oko odlaska učenika na maturalac idućega ljeta i to po vrlo paprenim cijenama i nisam vidio da se itko protiv toga buni. Prema tome... priču o krizi možete si za rog zataknuti. Priznat ću da je kriza tek kad većina roditelja na prvi spomen odlaska na maturalac u inozemstvo skoči i usportivi se tom bahaćenju škola i nadobudnih razrednika koji samo licitiraju iznosima i destinacijama.

Avatar Uzdanica
Uzdanica
16:06 11.12.2013.

Produžena ruka SKH tj sdp-a

Avatar Maximilian Jure Kučina
Maximilian Jure Kučina
16:29 11.12.2013.

Ja sam protiv svake rastrosnosti i neskromnosti,bahatosti i nemorala svake vrste. Crkva bi trebala biti skromnija i trebala bi novac (kada ga vec ima u izobilju) pametnije trositi. Svake godine napraviti po jednu skolu,vrtic,dom zdravlja,staracki dom,neku tvornicicu ili neki prozvodnini pogon. To ce sigurno Bogu biti milije,nego oniks,zlato i rastrosnost. Grubisic,koji je i sam materijalist,zadnja je osoba koja bi po tom pitanju trebala bilo koga kritizirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije