Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTETE U SISKU I OKOLICI

Crkve ostale bez krovova, stradali muzeji ali i Stari most: 'Mislim da više nije baš siguran'

Sisačka katedrala jako je oštećena u potresu
Foto: Danijel Prerad
1/7
30.12.2020.
u 11:19

Stanje kulturnih dobara je izuzetno loše, to su bile sve stare gradske jezgre i Glina, Petrinja i Sisak.., rekla je Ivana Miletić Čakširan.

Muzej, Holandska kuća, utvrda Stari grad... svi imaju štete. Tek se sada treba procijeniti kakva je razina štete, imamo dosta uništenih predmeta, uništena su krovišta... najveća je šteta na samim predmetima po depoima koji se nalaze u muzeju - rekao je Vlatko Čakširan, ravnatelj gradskog muzeja Sisak.

- Dio zbirke Kraker je premješten na drugu lokaciju jer se aktivirao protupožarni alarm nakon što je napuknuo krov. Zajedno s JVP Sisak izmjestili smo dio tih eksponata kako ne bi dolazilo do daljnjeg oštećenja - rekao je.

Dodao je kako tek treba vidjeti što s neoštećenim predmetima i gdje s njima, no i da postoje inicijative od kolega iz zagrebačkih muzeja i Ministarstva kulture i medija.

- Stanje kulturnih dobara je izuzetno loše, to su bile sve stare gradske jezgre i Glina, Petrinja i Sisak... povijesne zgrade 19. i 20. stoljeća s lošim temeljima, neke obnovljene, neke ne. Nažalost, sve su jako stradale. Neke su potpuno uništene - rekla je Ivana Miletić Čakširan, pročelnica konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku. 

- Stradala su i mnoga sakralna dobra. Imamo informacije da deset crkava nemaju krov, a ostale koje imaju krov srušeni su im zvonici. Stanje je izuzetno loše. Loše je stanje i po pokretnim dobrima unutar tih crkava, nažalost ne možemo utvrditi potpunu štetu jer zbog sigurnosti ne možemo ulaziti u crkve dok je sad stanje kakvo je - dodala je.

Oštećeni su i simboli Siska.

- Uništen je Stari most, djelomično mislim da više nije baš siguran. Vidim da i dalje prolazi promet, ali ljudi su nekako više koncentrirani na građevine. Mislim da bi svakako trebalo obratiti pozornost na Stari most koji je zasigurno izgubio svoju stabilnost - rekla je.

Sisačka katedrala jako je oštećena u potresu
1/64
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije