Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo

Crkva sa zatvorenim vratima izdaje samu sebe

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
04.10.2015.
u 14:20

Čovjek koji zgriješi mora uvijek biti shvaćen i ljubljen, a Crkva ga treba tražiti, prihvatiti i pratiti, kazao je Franjo

Crkva sa zatvorenim vratima izdaje samu sebe, svoju misiju, milosrđe, kazao je papa Franjo u homiliji na današnjoj misi u bazilici sv. Petra kojom je dao smjernice radu biskupske sinode o obitelji koja započinje u ponedjeljak i okupit će više od 300 kardinala, biskupa, svećenika i laika. Crkva sa zatvorenim vratima postaje barijera, umjesto da bude mostom, poručio je Franjo.

– Čovjek koji zgriješi mora uvijek biti shvaćen i ljubljen, a Crkva ga treba tražiti, prihvatiti i pratiti, kazao je Franjo i upozorio kako „Crkva ne upire prstom da bi sudila, već da bi prihvatila ranjene parove“.

Dakako, to što Crkva treba pomagati ranjenim osobama, kako treba biti kao „poljska bolnica“, ne znači da odustaje od svoga nauka. Franjo je ponovio kako brak postoji samo između muškarca i žene i kako je nerazdvojiv, ali obveza Crkve je liječiti rane „s uljem milosrđa“.

Božiji san „za njegovo omiljeno stvorenje je vidjeti ostvarenom ljubavnu zajednicu između muškarca i žene, sretnu u zajedničkom hodu i plodnu u međusobnom darivanju“, kazao je Franjo i naglasio kako cilj bračnog života nije samo „živjeti zajedno zauvijek, već voljeti se zauvijek“. Papa poziva na prevladavanje svih oblika individualizma i legalizma koji prikrivaju egoizam i strah od pristupa pravom značenju para i ljudske seksualnoti u Božjem projektu. Za Boga brak nije utopija maloljetnika, već san bez kojeg bi stvorenje bilo u samoći, kazao je papa Bergoglio i naglasio paradoks, odnosno da i čovjek današnjice, koji često ismijava taj nacrt, biva privučen i očaran istinskom ljubavi, plodnom i vjernom ljubavi.

Franjo je podsjetio na riječi Ivana Pavla II. koji je govorio kako „greške i zla moraju uvijek biti osuđeni i treba se boriti protiv njih, ali čovjek koji padne ili zgriješi mora biti shvaćen i voljen“. Franjo je time naglasio kako su i njegovi prethodnici odvajali grijeh od griješnika, a upravo to želi da čini i Crkva današnjice. Crkva mora tražiti griješnika i prihvatiti ga, te ne smije imati zavorena vrata, jer na taj način izdaje svoju misiju, kazao je Franjo tijekom homilije kojom je dao smjernice radu biskupske sinode o obitelji.

Na rad sinodalnih otaca vjerojatno će djelovati izjava poljskog svećenika monsa. Krzystofa Charamse da je homoseksualac i da živi s partnerom. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio je kako je to bila „teška i neodgovorna gesta za koju se čini da želi izvršiti nepotrebni medijski pritisak na sinodu o obitelji koja sutra započinje“. Krzystof Charamsa (43), poljski je svećenik i radio je pri Kongregaciji za nauk vjere od 2003. godine, služio je kao pomoćni tajnik Međunarodne teološke komisije te predaje teologiju na dva rimska papinska sveučilišta: Gregoriana i Kraljica Apostola. Isključen je sa svih dužnosti u Vatikanu. Charamsa će otići živjeti, kako je danas kazao, u Barcelonu odakle mu je partner i stvoriti si novi život, ali je istodobno kazao kako u Vatikanu ima homoseksualaca i kako je Kongregacija za nauk vjere homofobična.

Inače, na biskupskoj sinodi do 25. listopada sudjelovat će 270 sinodskih otaca, 107 iz Europe, 64 iz Amerike, 54 iz Afrike, 36 iz Azije i 9 iz Oceanije. Bit će prisutna i 24 stručnjaka i 51 sudionik bez prava glasa te 14 „bratskih delegata“ iz drugih Crkvi i crkvenih zajednica.

>> Papa Franjo prodrmao Ameriku

Komentara 26

Avatar Cinco
Cinco
16:08 04.10.2015.

Nakon x godina vrijeme bi bilo dati priliku drugim novinarima izvjescivanje iz Vatikana. Mozda vjernicima? Tomašević i Bešker (komunistčki kadar) su samodeklarirani ateisti koji nam uvijek "tumače" doktrinu katoličke crkve.

BA
bakulušić
15:26 04.10.2015.

Vidim da je ovaj post "rezervisan" za mećavu pa odustajem od komentara!

AN
antissa84
22:05 04.10.2015.

"vrata paklena nece je nadvladati". Snaga Crkve,svake Crkve, katolicke i pravoslavne su ljudi, i to ljudi spremni na zivot dostojan Krista,staopet znaci oprost i ljubav prema bliznjem i ljubav prema Bogu. RKC ce uvijek postojati taman bila zajednica od 10000 ljudi, pravih ljudi, i prognana u neku sumu. Svaku Crkvu cine ljudi,ne papa ni svecenici,oni su ucenici Kristovi kao i svi mi ostali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije