Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.06.2015. u 20:35

Crkva ovim potezima, u prvom redu, poručuje da joj je u središtu pažnje čovjek

Ohrabrujuće je koliko ovaj papa uporno gura ono što je naumio, a što se zove Crkva kao “kuća svih”. Vidi se to u jučer objavljenom pripremnom dokumentu za biskupsku sinodu o obitelji, koji je ostao na istim postavkama kao i poruke s jesenje izvanredne biskupske sinode. A riječ je, prisjetimo se, o otvaranju Crkve prema homoseksualnim osobama i mogućnosti pričešćivanja razvedenih.

I jedno i drugo pitanje pravi su trn u tijelu Crkve. Ponajprije zato što je riječ o “živim ljudima”, koje je život iz ovih ili onih razloga doveo na marginu crkvenog života i stvorio, praktički, vojsku obespravljenih, koji vape za pomoći, a ona teško može doći iz sadašnjih legalističkih pozicija. Papa Franjo želi otvoriti vrata Crkve i jednima i drugima, no ne smije se pogriješiti i u startu ga krivo protumačiti. Crkva, naime, nikada neće pristati na istospolne brakove i nikada neće odobriti razvod. Što onda ovim potezima poručuje?

U prvome redu da joj je u središtu pažnje čovjek. Crkva nikad ne osuđuje čovjeka. Osuđuje se grijeh, a čovjeka se štiti i poštuje. Tako je i s homoseksualnim osobama. Crkva ih u ovome trenutku želi zaštititi u njihovu punom ljudskom dostojanstvu, želi im otvoriti svoja vrata i reći da se u Crkvi osjećaju kao u svome domu. Dakako, homoseksualne čine nikada neće odobriti. Kao što ne odobrava seksualne odnose prije sakramentalnog braka u heteroseksualnoj vezi. No ne zatvara oči pred realnošću da homoseksualci jednako vape za Bogom kao i heteroseksualci, pa ih u toj čežnji želi posve izjednačiti.

Isto je i s osobama koje su napustile crkveno sklopljeni brak, razvele se pred građanskim sudom, ali nisu dobile potvrdu o ništavnosti onoga crkvenoga. Razlozi su često vrlo komplicirani, a radi se o dobrim vjernicima koji trpe. O kojima bi biskupi kroz predloženi “pokornički put” trebali voditi brigu i omogućiti im pričest. Kako bi bili jednaki s ostalim vjernicima. Što je Franji, kao domaćinu “kuće svih”, očito na prvome mjestu.

>> Nije vrijeme za podizanje barikada

Komentara 13

PO
Pobeda
22:42 24.06.2015.

"Crkva ne osuduje ljude nego grijeh". To jako dobro zvuci. ali u praksi je drugacije. Mi ne mozemo ne osuditi Hitlera ili Staljina. I ako znamo da ih je nesto ponukalo da pocine teske zlocine protiv covjecanstva, mi ipak odudujemo ljude a ne to " "nesto" sto ih je navelo na grijeh. Kada bi svi znali da postoji zlo I dobro u nama I da se dami o

Avatar Dameanu
Dameanu
05:27 25.06.2015.

Bozanic ce dobiti infarkt dok bude citao sinodu.

FR
frend1
22:54 24.06.2015.

Papa Franjo na majbolji način provodi evanđelje i ne dopušta da se bilo kojoj vrsti bolesti čovjek može okrenuti i reći da te Bog manje voli. Bila ta bolest fizička ili psihička kao što ke slučaj kod homoseksualizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije