Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI SUD PRESUDIO

Crkva iz dvorišta Fate Orlović mora biti uklonjena u roku tri mjeseca

Konjević Polje: Europski sud presudio da se ukloni crkva iz dvorišta Fate Orlović
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/10
02.10.2019.
u 16:55

Već 2001. godine odlukom Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe utvrđeno je da Orlovići imaju pravo na potpuni povrat imovine. Imovina je potom vraćena podnositeljima, izuzev parcele na kojoj je izgrađena crkva

Nakon 15 godina donesena je konačna presuda u slučaju crkve sagrađene u Konjević polju. Prema odluci Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, crkva sagrađana u dvorištu Fate Orlović mora biti uklonjena

Crkvu je izgradila Srpska pravoslavna crkvena općina 1998. godine na parceli koju je Crkvena općina Drinjača izuzela u vrijeme kada je Fata Orlović zajedno sa suprugom i sedmero djece bila u izbjeglištvu. Europski sud za ljudska prava jednoglasno je odlučio da je time došlo do povrede članka 1. Protokola 1 (zaštita imovine) uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima, javlja Klix.ba.

Sud je također utvrdio, sa šest glasova za i jednim protiv, da tužena država treba osigurati izvršenje dvije odluke koje su donesene u korist podnositelja tužbe, s naglaskom na to da osigura uklanjanje crkve s imovine Orlovića, najkasnije tri mjeseca nakon donošenja konačne presude.

Konjević Polje: Europski sud presudio da se ukloni crkva iz dvorišta Fate Orlović
1/10

U cilju implementacije Aneksa 7. Daytonskog sporazuma, koji jamči pravo na slobodan povratak izbjeglica u njihove domove i pravo na povrat imovine, Republika Srpska je 1998. godine donijela Zakon o prestanku primjene Zakona o korištenju napuštene imovine.

Orlovići su u skladu s tim zakonom pokrenuli postupak za vraćanje sve svoje imovine koja je uključivala nekoliko stambenih i poljoprivrednih objekata, njiva i livada. Odlukom Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica (CRPC) iz 1999. godine, a nakon toga i odlukom Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe iz 2001. godine, utvrđeno je njihovo pravo na potpuni povrat imovine. Imovina je potom vraćena podnositeljima, izuzev parcele na kojoj je izgrađena crkva.

Komentara 44

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
17:16 02.10.2019.

Jel itko primjetio Tursku zastavu objesenu u kuci Fatime Orlović? Balkanci tuzni.

DU
Deleted user
18:51 02.10.2019.

Fata ima tursku zastavu u kući ali ona je nije Turkinja i nikada neće biti koliko god se trudila ,ona je samo poturica čiji su predci prodali svoju vjeru ,običaje , kraljeve i državu Turcima za privilegije ...čak i svojeoje ime . Možda su baš preci bake Fate bili pravoslavci (većina su bili katolici) koji su išli baš u ovakvu ili sličnu (katoličku) crkvu a sada par generacija iza Fata ruši tu crkvu ...jadno kao što su jadni oni koji su je bespravno sagradili ....

RS
rasta sev
17:58 02.10.2019.

Da su sagradili džamiju možda se ne bi smjela protiviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije