Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbrka nakon izjave

Crkva ipak protiv Istanbulske i traži odgodu ratifikacije

Prosvjed protiv Konvencije
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
06.04.2018.
u 11:25

Iako je pohvalio Vladinu interpretativnu izjavu, mons. Ž. Puljić smatra upitnim njezin pravni učinak

Katolička crkva u Hrvatskoj je protiv Istanbulske konvencije i traži odgodu ratifikacije. Objavio je to predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, samo dan nakon intervjua Hrvatskom katoličkom radiju za koji je objašnjavao važnost interpretativne izjave nakon susreta s premijerom Andrejem Plenkovićem, što se moglo protumačiti kao podrška Crkve ratifikaciji za nju sporne konvencije.

Pristup hladne glave

– Ne radi se ni o kakvom zaokretu, već o prijedlogu da se tako važnoj stvari pristupi hladne glave, znanstveno i kritički – pojasnio je mons. Puljić, dodajući kako je u pogledu interpretativne izjave pozdravio, u dobroj vjeri, namjeru premijera Plenkovića da uvaži brojne prigovore građana, udruga, HAZU, HBK i drugih na ratifikaciju Istanbulske konvencije. Međutim, jasno je, kako kaže, problematizirao pravnu snagu interpretativne izjave Vlade RH.

– Naime, u Konvenciji stoji da država koja je ratificira, ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se u njoj nalaze. Dakle, interpretativna izjava ne mijenja pravni učinak ratifikacije i ne može zaštititi Hrvatsku od uvođenja rodne ideologije – rekao je jučer mons. Puljić, pojasnivši, kako je rekao, da bi interpretativna izjava mogla biti prikladna ima li pravnu vrijednost i zakonsku podlogu. – To, međutim, ne mogu procijeniti ni političari ni aktivisti, već ljudi od struke; pravnici koji se razumiju u domaće i međunarodno pravo. A prema očitovanju nekih pravnika, ta izjava ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u Konvenciji – poručio je monsinjor Puljić te je zbog toga i predložio da se organizira neovisni znanstveni skup koji bi to proučio.

Prosvjed protiv Konvencije
1/31

– Nadbiskup potvrđuje dosadašnja priopćenja i izjave HBK o problematičnosti određenih članaka i stavova u Istanbulskoj konvenciji. Nadbiskup drži da bi ratifikacija Konvencije u sadašnjem trenutku mogla izazvati veliku štetu narodu i državi. Stoga, bilo bi razborito odgoditi ratifikaciju Konvencije i otvoriti prostor za istinski dijalog u hrvatskom društvu, bez političkih ili medijskih pritisaka. O tome je vođen i razgovor na Hrvatskom katoličkom radiju – pojasnili su jučer iz Puljićeva ureda. Ostaje nejasno što se mons. Puljiću dogodilo u samo dva dana, od naglih benevolentnih stavova do izričitog protivljenja Konvenciji što je otpočetka stav HBK, ali njegovu prvom obratu podlegao je jučer i premijer Plenković koji je sa sjednice Vlade poručio da su interpretativnom izjavom otklonili sve nedoumice o Istanbulskoj konvenciji, a da je tome tako pozvao se i na intervju mons. Puljića.

Interpretativnom izjavom otklonili smo potpuno sve zabrinutosti i strahove koji postoje kod dijela hrvatskih birača. Mislim da ste to mogli čuti i u izjavi nadbiskupa zadarskog i predsjednika HBK mons. Puljića – rekao je jučer Plenković odbijajući interpelaciju oporbe o radu Vlade po pitanju te Konvencije. Iz Vlade nam jučer nisu odgovorili na pitanje kako premijer komentira novo Puljićevo priopćenje. Čelnici udruga vezanih uz Crkvu iz nadbiskupovih riječi, međutim, nisu iščitavali isto što i premijer. Čak i prije nego što se Puljić oglasio priopćenjem u kojem je relativizirao ono što je rekao Katoličkom radiju, tvrdili su da nadbiskup ničim nije doveo u pitanje stav HBK da je Konvencija štetna za narod i državu. Čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić kazala nam je da je navodni zaokret Crkve zapravo medijski spin koji je proizveo sam premijer i poručila da oni ostaju pri svom stavu. Slično je govorio i čelnik HRAST-a Ladislav Ilčić, a argument su mu bile Puljićeve riječi da je od Plenkovića zatražio pojašnjenje ima li Vladina interpretativna izjava uz konvenciju ikakvu pravnu težinu. – Svi znamo da je ona u pravnom smislu potpuno bezvrijedna – zaključio je Ilčić. I HRAST i U ime obitelji podupiratelji su inicijative Hrvatska protiv Istanbulske koja uoči saborske rasprave o Istanbulskoj konvenciji najavljuje još jedan prosvjed, sada na splitskoj rivi 12. travnja. Plenković je za danas u 15 sati sazvao Predsjedništvo HDZ-a, uoči početka saborskog zasjedanja i ratifikacije Konvencije.

Izjava na izjavu

Tema će vjerojatno biti i napeti odnosi s HNS-om. Dio članova Predsjedništva koji su protiv Konvencije jučer su, prije Puljićeva priopćenja, bili uvjereni da će se on oglasiti dodatnim pojašnjenjem da “nije baš tako mislio”. Međutim, izvori bliski Davoru Ivi Stieru kažu kako je on jednako kao i mediji shvatio Puljićeve riječi te ga je još prekjučer nazvao i pitao ostaje li pri stavu HBK koji je oštro kritizirao Konvenciju, na što mu je mons. Puljić rekao da – ostaje.

– Ovo je interpretativna izjava na izjavu o interpretativnoj izjavi. I da je Puljić promijenio mišljenje, Stier bi ostao pri tome da je protiv Konvencije jer ima svoju savjest – rekao je izvor iz HDZ-a. Šestorka koja se izjasnila protiv, budući da Plenković traži podršku svih HDZ-ovih zastupnika, danas bi na Predsjedništvu bila u lošijoj situaciji da Puljić nije ustvrdio da je Crkva protiv Konvencije.

Komentara 28

LA
lavdinamo
13:23 06.04.2018.

Virus tipa trojan jest glavna srvar Carigrsdske prijevare.JudaAndrea neče stiči potrošiti 40 dukata prije nego se sama objesi.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
11:36 06.04.2018.

zadnjim dana isčitavam da "slobodnim " i "neovisnim " medijima u HR upravlja PR Macan po naputku šefa komunsitičko Soroševog pokreta kojim upravlja drug Plenković .

Avatar rubinet
rubinet
13:13 06.04.2018.

čemu naziv "istanbulska konvencija"' .1..stari hrvatski izraz za Istanbul je Carigrad..tako ga zovu i Slovenci.. 2. čemu naziv "konvencija"? imamo divne nazie "ugovor" ,"dogovor" ,"sporazum" i "povelja"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije