Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SENZACIJA

Crkva i grobnice na mjestu gdje je spaljen sveti Polion?

vinkovci nalazište (1)
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/4
15.10.2013.
u 17:00

Povijesni podaci dokazuju postojanje biskupije u antičkim Cibalama kao jednom od centara provincije Panoniae secundae, što upućuje na kontinuitet kršćanskog djelovanja

Vinkovački arheolozi opet su na pragu senzacionalnog otkrića koje će potvrditi kako su rimske Cibale bile važno naselje jer na rubu vinkovačke periferije već mjesec i pol istražuju lokaciju Kamenica na kojoj su georadarskim snimkama i drugim istraživanjem locirani ostaci ranokršćanskog kompleksa iz 4. stoljeća. Važnost ovog nalaza je u tome što je jedini do sada pronađen ovakav kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj. Povijesni podaci dokazuju postojanje biskupije u antičkim Cibalama kao jednom od centara provincije Panoniae secundae, što pokazuje kontinuitet kršćanskog djelovanja na području grada i prethodnicu i uvjet nastanka jednog ovakvog kompleksa, kažu arheolozi vinkovačkog Muzeja. U rimskim analima zabilježeno je kako je Polion spaljen rimsku milju od Cibala, što odgovara lokaciji ranokršćanskog kompleksa koju sada istražuju vinkovački arheolozi.

– Zahvaljujući suvremenim metodama, znali smo što nas očekuje ispod zemlje pa smo otvorili tri sonde. U prvoj sondi je sama lađa crkve, u drugoj je zid koji je opasavao cijeli kompleks, u trećoj, izvan kompleksa, pronašli smo grobnice. U kompleksu koji se prostire na gotovo 10.000 četvornih metara je crkva i mauzolej u sklopu crkve, groblje, kapelica. Crkva je potpuno opljačkana i razgrađena i tu smo našli oko 400 novčića jer se u to vrijeme novac doslovno stavljao u građevine. Na 30 centimetara dubine pronašli smo dobro očuvane dijelove zidova i temelja, a tri grobnice opljačkane su u vrijeme antike i u 19. stoljeću tako da nismo pronašli ništa vrijednoga od priloga osim pokoje naušnice ili prstena koji su pljačkašima očito ispali. U jednoj grobnici su jako dobro očuvane freske koje prikazuju biljne motive poput lovora koji je Rimljanima bio simbol čistoće, nevinosti, ima nekoliko cvjetova, ali još nismo sigurni jesu li to ljiljani ili neki drugi cvjetovi – kaže arheolog vinkovačkog Muzeja Hrvoje Vulić, voditelj istraživanja na lokaciji Kamenica.

Vulić dodaje kako su pronađeni ostaci raznih vrsta kamena i mramora koji potječu iz Grčke, sjeverne Afrike, današnjeg područja Turske, iz Dalmacije, što znači da je naručitelj bio moćna i bogata osoba koja nije žalila uložiti bogatstvo u gradnju kompleksa. Primjerice, crkva je dimenzija 35 sa 15 metara što je tek nešto manje od dimenzija današnje vinkovačke središnje crkve koja nosi ime svetaca Euzebija i Poliona.

– Pretpostavka je da je kompleks podignut na mjestu gdje je živ spaljen sveti Polion 304. godine te da je sagrađen nakon te godine. Također je pretpostavka da je mauzolej, možda, bio namijenjen Gracijanu Starijem, ocu rimskih careva rođenih u današnjim Vinkovcima, Valensa i Valentinijana, i da je on ovdje pokopan. Ako bi se to pokazalo točnim, bilo bi to senzacionalno otkriće. Inače, prvu fazu gradnje kompleksa povezujemo s Konstantinom Velikim, a drugu s Valentinijanom – objašnjava Vulić dodajući kako Hrvatska ne može sama snositi troškove cjelokupnog istraživanja i iskapanja lokacije Kamenica pa će ovaj projekt kandidirati i za fondove EU.

>> Vinkovci su arheološki grad broj jedan u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije