Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sustav

Crkva će izdavati račune i plaćati PDV na donacije iz inozemstva

vjernici, crkva
Arhiva VL
20.09.2011.
u 13:00

Pri obnovi i gradnji crkava moći će se odbiti PDV i tako uštedjeti. S druge strane, ulazak u sustav PDV-a znači i porezni nadzor.

Ulazak Crkve u sustav PDV-a zapravo je dobar potez za Crkvu. Crkva je, naime, kao i ostale vjerske zajednice, neprofitne udruge i slične institucije oslobođena PDV-a. No, taj dio odnosi se samo na onaj neprofitni dio njezinih prihoda, dok bi se na sve na čemu ostvaruje profit trebao obračunavati PDV.

– Crkva će morati plaćati PDV na donacije novca koje dobiva iz inozemstva – objasnila je Tportalu Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Uđe li u sustav PDV-a, u praksi to znači još jednu novost, a to je da će Crkva, tj. njezine institucije, za svoje usluge morati ispostavljati – račune.

Naravno, to ne znači da ćete dobiti račun za misu zadušnicu ili potvrdu za krizmanika, jer nije riječ o profitnoj crkvenoj djelatnosti. No svatko tko iznajmljuje neki crkveni prostor, prodaje svijeće i slično, trebao bi biti u sustavu PDV-a.

U Crkvi sada plaćaju porez na dodanu vrijednost kao tzv. krajnji korisnici (kao i većina građana) i nemaju pravo na odbitak PDV-a. Da je Crkva u sustavu PDV-a, primjerice pri obnovi i gradnji crkava i drugih objekata, imala bi mogućnost odbitka PDV-a kao pretporeza i tako bi uštedjela 23 posto. S druge strane, ulazak u sustav PDV-a znači i porezni nadzor, što nije baš povoljno za Crkvu u kojoj je praksa plaćanja u gotovini.

Ključne riječi

Komentara 40

AM
amajda16
13:27 20.09.2011.

To će ,na žalost mnogih,najviše pogoditi protestantske crkve,najmanje katoličku.A možda i muslimane.

Avatar Grunf
Grunf
13:15 20.09.2011.

napokon samo da mi je znati ko će ih kontrolirati

NA
natürlich
20:59 20.09.2011.

20.09.2011. u 17:02h -delminium- je napisao/la: ,,,,, onda ne treba ni njoj placati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije