Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOSIP VITEZ

Čovjek koji je tajno snimao HDZ-ovca: Dobivao sam poruke da će mi skinuti glavu, teško je

Screenshot/YouTube
14.01.2021.
u 21:20

Kaže da od tog dana, kad je dobio zahtjeve od gradonačelnika i dogradonačelnika, ne živi normalnim životom.

Josip Vitez je 38-godišnji diplomirani ekonomist koji je bio i jedan od direktora u Kutjevu d.d. Od jeseni 2019. do pred Božić prošle godine je bio direktor požeškog Komunalca koji upravlja i stambenim zgradama u Požeštini. Trenutačno je u središtu pozornosti jer je razotkrio pokušaje namještanja natječaja za projektiranje energetske obnove stambenih zgrada.

On je, naime, snimao HDZ-ovog gradonačelnika Požege i saborskog zastupnika Darka Puljašića te njegovog zamjenika Marija Pilona koji su ga nagovarali da kao direktor komunalne tvrtke dodijeli poslove firmama koje su oni odabrali.

Vitez je sve snimio i predao USKOK-u još proljetos, a prije dva dana u javnost je procurio sadržaj snimki. Na snimkama se jasno čuje kako Puljašić i Pilon Viteza nagovaraju da protuzakonito dodijeli poslove. Osim nagovaranja na kršenje zakona, oni mu prijete smjenom. Na kraju je i smijenjen.

U razgovoru za 24 sata kazao je da je dobivao poruke da će mu "skinuti glavu" jer ne sluša.

Komentirao je Puljašićevu današnju ostavku u saboru.

"Nama na lokalnoj razini ostavka na mjesto u saboru ništa ne predstavlja. Jer Puljašić je još uvijek gradonačelnik Požege koju je iznevjerio. Smatram da bi iz moralne odgovornosti trebao dati ostavku zajedno sa svojim zamjenikom i na mjesto u gradskoj upravi", kaže.

Kaže da od tog dana, kad je dobio zahtjeve od gradonačelnika i dogradonačelnika, ne živi normalnim životom.

"Od samog zahtjeva koji sam dobio od gradonačelnika i dogradonačelnika u siječnju prošle godine ne živim normalnim životom. Zbog odbijanja da to izvršim, bili su konstantni pritisci na moj rad i na kraju sam dobio otkaz. Od zajedničkih poznanika koji su prisustvovali razgovorima s Puljašićem i Pilonom sam saznao da su jako ružno govorili o meni i preko njih su mi u biti slali neizravne prijetnje. Poručivali su da razmislim gdje ću u budućnosti raditi zbog načina na koji sam postupio prema njima. Ni u ovom trenutku mi nije svejedno. Nisam ni u jednom trenu želio da situacija ovako eskalira. Nadao sam se da će situacija biti ranije riješena radom USKOK-a kojem sam sve predao u travnju. Vjerovao sam  da će se sve riješiti pravnim putem", kazao je.

Ipak, poziva ljude koji su u sličnoj situaciji da naprave isto što i on.

"Ne vidim da sam mogao učiniti bilo što drugačije. Tajno snimanje će se možda nekom činiti  kao nesportski potez, ali štitio sam firmu i ljude koje sam zastupao. Pozivam sve ljude koji se nalaze u istoj situaciji kao i ja da isto postupe. Možda će dobit otkaz, vjerojatno će biti šikanirani,  možda će teže naći posao... Ali moramo se svi početi drugačije ponašati. Svi ljudi koji rade u politici i s javnim novcem, svi direktori javnih tvrtki, svi mi ne smijemo kroz takvo poslovanje biti na teret društvu. Upravo u segmentu javnih tvrtki su ogromne rezerve gdje država može ostvariti napredak. I taj novac, koji se troši na krivi način i netransparentno, ako se usmjeri na nove projekte, bit će od koristi svima nama u Hrvatskoj", kazao je.

Ključne riječi

Komentara 36

LU
Ludwik
21:31 14.01.2021.

Ovo u Požegi vrijedi za čitavu državu. Bandu treba snimati u svakoj sumljivoj situaciji. Uskoro dolazi vrijeme odmotavanja klupka korupcije, nepotizma i lopovluka. Banda je ionako na vlasti isključivo glasovima uhljeba tj. maloumnosti onih koji ne izlaze na izbore.

Avatar sadmitrebato
sadmitrebato
21:35 14.01.2021.

nikada više kriminala lopovluka korupcije laganja muljanja bahatluka kao za vrijeme plenkija, rasturio je državu više ništa nije sveto kraddezeovcima je pokazao put kriminala već svi kradu bez da trepnu bez srama dno dna.....

XI
xibau
21:31 14.01.2021.

istančani radari NO WAY

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije