Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA PRVOJ CRTI

COVID dodatak razočarao liječnike, neki dobili 50 kuna. Beroš: Ispravit ćemo sve

Foto: Pixsell
1/2
18.12.2020.
u 22:11

Odluka o povišici odnosi se na one koji rade s COVID-19, makar i jednom mjesečno, ustvrdio je Beroš

Umjesto da zaista budu nagrađeni s 10% na plaći za studeni zbog većeg napora i rizika u borbi s COVID-19, zdravstveni radnici dobili su pljusku. COVID dodatak propisan odlukom o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva, koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od COVID-19, razočarao je mnoge jer su dobili samo nekoliko desetaka kuna, neki nekoliko stotina kuna, a neki ništa.

Oboljela kardiologinja

– Odluka u ovom obliku neprecizna je, nedovoljno definirana i upućuje na to da se odnosi samo na one koji rade na COVID odjelima i u COVID jedinicama intenzivnog liječenja te da isključuje sve ostale kategorije, koje su u konstantnom dodiru s COVID pozitivnima, a osobito s potencijalno zaraznima, asimptomatskim pacijentima, što HLS smatra krajnje nekorektnim – kaže dr. Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

– Odluku o tzv. COVID nagradi držimo neprimjerenom, nekorektnom i uvredljivom za sve nas koji se danonoćno borimo s virusom – ističe liječnica, nakon što od Ministarstva nije dobila odgovor.

I Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) zatražila je objašnjenje.

– Iz Vladine objave nije konkretno objašnjeno koji sve to djelatnici mogu dobiti dodatak na plaću: samo oni koji rade na COVID odjelima ili i djelatnici koji su bili u kontaktu s COVID pozitivnim pacijentima? Ne zna se ni koje su to točno ustrojstvene jedinice/djelatnosti i poslovi kojima se pruža skrb oboljelima od COVID-19. Nerazumljivo je tko će tu nagradu financirati – nabrajaju iz UPUZ-a.

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika upozoravaju da više nema “čistih” odjela.

– Bolnice prebrojavaju satnicu i po njoj isplaćuju dodatak, a zdravstveni djelatnici koji konzilijarno rade na COVID odjelima, djelatnici na neCOVID odjelima na kojima se pojavljuje zaraza, djelatnici ginekologije koji porađaju na koronavirus pozitivne pacijentice, djelatnici kirurških struka, psihijatri i pedijatri koji operiraju i pregledavaju COVID pozitivne odrasle i djecu nisu dobili dodatak na plaću – piše u pismu HUBOL-a Ministarstvu zdravstva.

U jednoj se bolnici 60-godišnja kardiologinja s “čistog” odjela, nakon intervencije na pacijentu koji je potom dobio pozitivan test na koronavirus, i sama razboljela i završila na intenzivnoj. Nije jedina, ali ispada da ne zaslužuje 10% dodatka na plaću. Međutim, ministar tvrdi da nije tako.

– Odluka se odnosi na one koji rade s oboljelima od COVID-19, makar i jednom mjesečno. Svakog tko je bio u kontaktu s tom bolešću. Ravnatelji mogu i moraju procijeniti tko je radio s COVID-19 – kazao nam je Vili Beroš.

Oni koji su dodatak isplatili obračunavali su ga neujednačeno pa je netko dodatak dobio na cjelomjesečni iznos, a netko samo na dane u COVID odjelu. Tako su neki dobili 50, a neki 800 kuna. Neki će dodatak dobiti na plaći za prosinac, kažu u KBC-u Sestara milosrdnica.

HZZO će osigurati novac

– Nakon objave o COVID dodatku centralna obrada podataka morala se prilagoditi, a to je učinjeno tek u ponedjeljak. U tom bi slučaju kasnile plaće koje smo, međutim, isplatili kao i uvijek 10. i 11., u četvrtak i petak. Naknadne korekcije ići će tako da se za svakog tko je radio u COVID odjelu vidi je li mu isplativije 10% dodatka na osnovicu ili prosjek zadnja tri mjeseca. Nije svima isto zbog prekovremenih i dežurstava pa će nekima biti povoljnije 10%, a nekima prosjek – objasnili su nam u Vinogradskoj.

Taj dodatni novac trebao bi osigurati HZZO, kažu.

 

Komentara 14

AN
Andrej50
22:41 18.12.2020.

Na proljeće su plesali po praznim hodnicima i snimali videa a sad rade malo više. Dakle, ravoteža.

AZ
azerty
22:30 18.12.2020.

A kolikào je dobio povisicu gospodin ministar koji samo daje izjavu o situaciji svakog dana ,a nije u kontaktu sa zarazenima , to nas zanima !!

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
23:05 18.12.2020.

na prvoj crti plandemije!...eto, kad igraš glupe igre, možeš osvojiti i glupe nagrade...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije