Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SARAJEVO Pred Sudom BiH jučer počelo suđenje hrvatskim dužnosnicima i privrednicima

Čović i Lijanovići brane se sa slobode

plus_covic.jpg
import
11.10.2005.
u 17:33

Pet dana nakon izricanja nepravomoćne presude Anti Jelaviću, pred državnim sudom BiH počela je glavna rasprava u sudskom procesu protiv još jednog bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića te predsjednika Ustavnog suda BiH Mate Tadića, četvorice braće suvlasnika mesne industrije “Lijanović” te sveučilišnog profesora Zdravka Lučića.

Prema optužnici  Čovića se tereti da je kao ministar financija FBiH donio uredbe o oslobađanju od carine pri uvozu, kojima je tvrtki “Lijanović” omogućio nezakonito bogaćenje. Zauzvrat je, navodno, primio mito u vrijednosti od milijun maraka. Tadića, pak, optužnica tereti da je primio mito u iznosu od 400.000 maraka kako bi utjecao na odluke Ustavnog suda BiH, koje se izravno tiču suoptuženika.
Četvoricu braće Ivanković Lijanović tužiteljstvo tereti da su  oštetili proračun FBiH za više od 27 milijuna maraka.

Čovićev odvjetnik Josip Muselimović jučer je i prije čitanja optužnice zatražio ukidanje optužnice ili razdvajanje postupka. Povod za ovakav zahtjev Muselimović nalazi u činjenici da je naknadno pribavljeni nalaz ovlaštenog financijskog vještaka jasno pokazao da su odluke koje je Čović donosio bile potpuno legalne i legitimne, ali ne i obvezujuće, te da Čović ne može biti odgovoran za eventualne štetne posljedice koje su nastale. Samim tim, kaže, optužnica je neodrživa.

Kako tužiteljstvo nema nakanu povući optužnicu, o tome će, kao i o alternativnom zahtjevu za razdvajanje postupka, odlučivati Sudsko vijeće, kojim predsjeda Amerikanac Richard Gabeleine. U međuvremenu, Čović i ostali nastavit će se braniti sa slobode iako se u BiH nagađa da bi, nakon Jelavićeva bijega, i njima mogao biti određen pritvor. Svih je sedam optuženika jučer je potvrdilo da, uz bosanskohercegovačko, posjeduju i hrvatsko državljanstvo, ali očito ne postoji realan strah od njihova odlaska iz BiH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije