Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA O ZDRAVSTVU

Ćorušić: Šefove klinika i zavoda ne dopuštam birati stranački

Zagreb: Tribina Liječništvo i zdravstvo - programi, rješenja, obećanja
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Romana Kovačević
17.06.2020.
u 20:58

Predstavnici četiriju političkih opcija predstavili su jučer programe i rješenja za zdravstveni sustav koja će, pobijedi li, provoditi njihova stranka

Zna se vrlo dobro što treba popravljati u hrvatskom zdravstvu kako bi ono bilo učinkovitije, no čini se da baš politika koči te promjene, zaključilo bi se iz sučeljavanja predstavnika četiriju političkih opcija koji su jučer, u organizaciji Liječničke komore, predstavljali programe i rješenja za zdravstveni sustav koja će, pobijedi li, provoditi njihova stranka.

– Inzistirat ćemo na samoodrživosti sustava, za novac koji imamo to je moguće. Učinkovitost mora biti bolja – kazao je prof. Velimir Danko Vrdoljak, predsjednik SDP-ova Savjeta za zdravstvo, zamjerivši da se posljednje četiri godine uz najviše novca u zdravstvu dosad palo na svim razinama.

Prof. Ante Ćorušić iz HDZ-ova Savjeta uzvratio je da se nikad toliko novca nije usmjerilo u liberalizaciju lijekova i da preživljavanje onkoloških pacijenata ovisi o tumorskom sijelu i instituciji koja pacijenta liječi. Navodeći što treba osigurati za ostanak liječnika, Ćorušić je naveo veće plaće, bolje uvjete rada i prestanak klijentelističko-nepotističkog sistema zapošljavanja u hrvatskim bolnicama.

– Točno, ne bih bio ravnatelj Rebra da nisam u HDZ-u, ali na tom treba stati i šefove klinika i zavoda ne dopuštam birati stranački – kazao je Ćorušić.

– Političko kadroviranje je rak-rana društva – ustvrdio je dr. Ivan Bekavac iz Mosta istaknuvši da se po modelu političke kontrole javnog zdravstva posluje sve vrijeme, dok o zdravstvenim ishodima, ključnom mjerilu učinkovitosti, ne znamo ništa.

Prof. Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta iznio je kako bi oni uspostavili mentorski sustav pet KBC-ova nad općim i županijskim bolnicama kako se ne bi dogodilo da, npr., Dubrovnik godinama nema dijabetologa, već bi za dijabetološku skrb tamo bila odgovorna mentorska bolnica. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije