Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema više spasa bijegom preko granice

Čolak priznaje da će Glavaš morati u zatvor kad potvrde presudu

branimir glavaš
Arhiva VL
Autori: Anita Malenica, Ivanka Toma
11.02.2010.
u 18:25

Na reakciju zastupnika Drmića ministar Šimonović uzvratio je kako je odnos pravosuđa prema Glavašu jednak kao prema svakome drugome.

Sporazum o izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima što su ga potpisali ministri pravosuđa Hrvatske i BiH, Ivan Šimonović i Bariša Čolak, stupio je na snagu u srijedu, u 10.15, čim su ministri stavili potpise na papir. Od tog se trena osobe pravomoćno osuđene u Hrvatskoj, koje su pobjegle u BiH i obrnuto, mogu pospremiti u zatvor u zemlji u kojoj su do sada zbog dvojnog državljanstva imale utočište.

Primjena tehničke naravi

Šimonović kaže da je primjena sporazuma sada tehnička. – Sudovi trebaju vidjeti koje pravomoćne presude ne mogu izvršiti te o njima dostaviti podatke Ministarstvu pravosuđa, a ono obavještava Ministarstvo pravde BiH – kaže Šimonović. Čolak navodi da sud BiH, kada iz Hrvatske primi zahtjev za izvršenje zatvorske kazne, mora provesti proceduru priznanja presude hrvatskog suda nakon čega za osuđenika više nema mogućnosti izbjegavanja kazne.

Čolak je potvrdio Šimonovićeve izjave da se po zapisnicima koje su potpisali osim sporazuma on nedvojbeno primjenjuje i na slučajeve ratnih zločina te koruptivna kaznena djela.

– Dobro je što smo donijeli i taj zapisnik, no i bez njega je jasno da se sporazum odnosi na vrijednosti zaštićene međunarodnim pravom, a tu sigurno spada i ratni zločin – rekao je Čolak ne želeći komentirati ni jedan konkretan slučaj.

Medijski napisi da će se sporazum odnositi na Branimira Glavaša ako bi mu Vrhovni sud potvrdio zatvorsku kaznu od deset godina za ratni zločin, danas su HDSSB-ovu zastupniku Ivanu Drmiću bili povod da u Saboru prozove Šimonovića.

Optužio ga je da vodi kampanju i hajku te progon protiv Glavaša preko hrvatskih medija otvoreno vršeći pritisak na Vrhovni sud.

Odnos isti za sve

– Prema Šimonovićevim izjavama, stekao bi se dojam da se cijeli sporazum između Hrvatske i BiH radio zbog Glavaša koji je nepravomoćno osuđen i ne spada pod udar tog sporazuma – kazao je Drmić.

Šimonović je odgovorio da je odnos pravosuđa prema Glavašu jednak kao i prema svakom drugom i da je to ujedno ono što vjerojatno smeta zastupniku Drmiću.

Komentara 13

BT
bili-tartuf
18:40 11.02.2010.

..i kazé Cólak,..\"ako ispeglas´Bosnu, vecá je od Evrope´´\".....

OB
-obrisani-
18:42 11.02.2010.

Uspješna Hrvatska baš u svemu ne posustaje i ide do kraja..Dobri primjeri su da se hrabro ide do kraja EU rampe, do kraja kvalifikacija za World Cup u nogometu, do zadnjeg slobodnog mjesta na Haaškome sudu za ratne zločince, do kraja laži, prevare i obmane i do kraja limita uzimanja kredita..

MM
Mladen Miletić
20:50 11.02.2010.

Čolak priznaje da će Glavaš morati u zatvor kad potvrde presudu, i ako budu imali muda da je potvrde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije